Att slopa momsen på mat skulle hjälpa hushåll med små marginaler, anser debattörerna. Arkivbild.
Att slopa momsen på mat skulle hjälpa hushåll med små marginaler, anser debattörerna. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg /TT

Tankesmedja: Avskaffa momsen på mat

Slopa momsen på mat – tillfälligt. Det föreslår den fackliga tankesmedjan Katalys för att stävja inflationen och för att hjälpa hushåll med små marginaler.

ANNONS
|

"Förslaget har historiskt avfärdats av både höger- och vänsterekonomer – även vi har tidigare varit emot. Men i nuläget är det en av få åtgärder som kan gå igenom i riks­dagen", skriver företrädare för tankesmedjan på DN Debatt och pekar på att matpriserna stigit med 22 procent det senaste året.

Katalys hänvisar till en sänkning av livsmedelsmomsen som genomfördes 1995, som enligt debattörerna lyckades tack vare att en priskommission säkerställde att "de tre största livsmedelshandlarna gick ut med ett halvårslångt prisstopp". Med en liknande lösning skulle slopad skatt inte enbart leda till ökade vinster för livsmedelsföretagen, anser Katalys och fortsätter:

ANNONS

"Något liknande hände nyligen i Norge, när lågpriskedjan Kiwi införde ett prisstopp som fick konkurrenterna att följa efter. I Sverige har Lidl fört fram idén att låsa sina priser på basvaror."

I kombination med slopad matmoms anser debattörerna att konkurrensen bland livsmedelsföretag bör öka.

ANNONS