Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Anna Breman, chefsekonom på Swedbank. Arkivbild.

Swedbank: Regeringen för återhållsam

Swedbanks ekonomer anser att det behövs krafttag från regeringen för att den svenska ekonomin ska stå sig stark i framtiden. Vårpropositionen är för återhållsam när framtidsutsikterna präglas av en osäker omvärld, låga räntor och stora samhällsutmaningar, skriver banken i sin senaste konjunkturprognos.

Swedbank anser att Sverige hittills visat motståndskraft när den globala ekonomin bromsat in. Men en avmattning märks i den inhemska efterfrågan. Minskade bostadsinvesteringar tynger ekonomin i år, enligt banken, och hushållens konsumtion är svag.

"De stora bostadsreformerna lyser fortfarande med sin frånvaro", säger Anna Breman, chefsekonom på Swedbank i en kommentar.

Swedbanks ekonomer räknar med en långsamt stigande inflation och att Riksbanken höjer räntan till 0,0 procent i september. Därefter bedöms räntan ligga still åtminstone hela 2020.

Tillväxtprognosen (kalenderkorrigerad) för 2019 justeras uppåt till 1,4 procent, från tidigare 1,3 procent. Prognosen för 2020 ligger kvar på 1,5 procent.