Sverige sämst på att ge unga jobb

Sverige har den högsta ungdomsarbetslösheten i Norden. 2012 var 23,7 procent av svenskarna under 25 år utan jobb.

ANNONS
|

Ungdomsarbetslösheten är ett av de stora samtalsämnena när statsministrarna från de nordiska länderna träffas i Stockholm i dag och i morgon.

Norges statsminister Jens Stoltenberg kan stoltsera med de lägsta siffrorna i Norden - 8,6 procent av norrmännen under 25 år var arbetslösa 2012. Danmarks Helle Thorning-Schmidt kan lyfta fram målinriktade insatser och en ungdomsarbetslöshet på 14,1 procent.

För Finlands statsminister Jyrki Katainen ser motsvarande siffra sämre ut - 19,0 procent. Å andra sidan kan han briljera med ungdomsgarantin, regeringens nya flaggskeppsåtgärd som infördes vid årsskiftet och liknar den som S-ledaren Stefan Löfven vill införa.

Värden Fredrik Reinfeldt är sämst i klassen med en ungdomsarbetslöshet på 23,7 procent 2012, enligt Eurostat.

ANNONS

Omkring 300 000 unga under 25 år i Norden riskerar permanent utanförskap, slog en rapport beställd av Nordiska ministerrådet fast sommaren 2012. Det motsvarar ungefär 10 procent av dem mellan 15 och 24 år. De har varken utbildning eller jobb och riskerar att stå utanför samhället större delen av sitt vuxna liv.

Runt 2-5 procent av ungdomskullarna är redan i dag utanför, vilket handlar om mellan 70 000 och 150 000 unga i Norden.

Danmark har kanske den mest målinriktade ungdomspolitiken och insatserna har trappats upp under krisen. Fokus ligger på tidiga insatser och utbildning har första prioritet om den unge saknar sådan. Dessutom har Danmark sin flexicurity-modell, som förenklat innebär att det är lätt att anställa, men också lätt att säga upp.

I Norge är insatserna mer generella och debatten om ungdomsarbetslöshet är inte särskilt stor, eftersom talen inte är så höga.

Vid årsskiftet infördes en ungdomsgaranti i Finland. Den innebär att unga under 25 år och nyutexaminerade under 30 år inom tre månader ska erbjudas utbildning, praktik eller jobb.

I likhet med i Sverige får arbetsgivare som anställer unga en subvention.

Finland är känt för att hamna högt i internationella rankningar av utbildning. Trots det utbildas många unga till arbetslöshet, enligt Nordiska rådets rapport.

ANNONS

Den svenska regeringen har satsat på att halvera arbetsgivaravgiften för arbetsgivare som anställer unga mellan 18 och 25 år. Arbetsgivare kan även få kompensation om de anställer någon som varit arbetslös en längre tid, så kallade nystartsjobb.

Tanken med jobbgarantin är att stärka ungas position på arbetsmarknaden, främst genom coachning och jobbsökaraktiviteter, men också praktik eller utbildning. Kritiken från oppositionen är att åtgärderna kommer i gång för sent, först när de unga varit arbetslösa tre till fyra månader.

ANNONS