Finansminister Magdalena Andersson (S). Arkivfoto.
Finansminister Magdalena Andersson (S). Arkivfoto. Bild: Henrik Montgomery /TT

Sverige i EU: Satsa på vaccin till alla

Hjälp till med vaccin till alla, uppmanar Sverige övriga EU-länder och vill se starkare stöd till FN:s Covax-program.

ANNONS

Regeringen beslutade i förra veckan att dubbla det svenska stödet med ytterligare 100 miljoner kronor och hoppas nu att övriga EU gör likadant.

– Vi kommer ju aldrig att få världsekonomin på fötter igen om vi inte ser till att hela världens befolkning har möjlighet att vaccinera sig, säger finansminister Magdalena Andersson (S) efter att på tisdagen ha manat sina EU-kollegor att "gå hem och fundera" över vad de kan göra.

Covax har dragits igång av FN:s världshälsoorganisation WHO för att hjälpa fattiga länder att få tillgång till vaccin och utrustning mot covid-19.

– Det handlar så klart främst om människors liv och hälsa, men det är helt avgörande för världsekonomin. Det är svårt att hitta på bättre sätt att använda skattebetalarnas pengar just nu, säger Andersson på en pressträff via webben.

ANNONS

Tisdagens finansministermöte innehöll också ännu en genomgång av läget för EU:s stora coronapaket "för återhämtning och motståndskraft", RRF. Totalt 672,5 miljarder euro ska fördelas i lån och bidrag till medlemsländerna för att få fart på ekonomin efter alla nedstängningar.

För svensk del handlar det om mellan 30 och 40 miljarder kronor i stöd till allehanda budgetprojekt. Exakt vad som ska få plats i den svenska planen är just nu föremål för diskussioner med EU-kommissionen, innan en färdig plan kan lämnas in till Bryssel under våren.

Wiktor Nummelin/TT

Fakta: Finansministermöte i EU

EU-ländernas finansministrar diskuterade vid sitt tisdagsmöte bland annat återhämtningen efter coronapandemin och det stora stödpaket som slutligt godkändes i vintras.

Samtidigt rekommenderades ansvarsfrihet för EU-kommissionen för budgeten för år 2019. Även om revisorerna har påpekat att felaktigheter hittats i 2,7 procent av alla granskade kostnader ansåg 25 av 27 EU-länder att ansvarsfrihet bör ges. Bara Sverige (som lade ner sin röst) och Nederländerna (som röstade nej) gick emot strömmen.

Parallellt har klartecken getts för att sätta upp Dominica och ta bort Barbados från EU:s svarta lista över länder som inte anses samarbetsvilliga i kampen mot skattefusk. Även Turkiet riskerar att bli svartlistade, men får tills vidare andrum till i juni.

ANNONS