Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Hur ska det bli? Fler tror på en nedgång, men för företagen ser det bra ut. Arkivbild från Oslo.

Svensken tveksam till börsen

Nja, börsen kan väl inte fortsätta att gå upp i all evighet? Någon gång måste det ändå vända, och det kan vara nu. Så resonerar fler svenskar än de som tror på fortsatt börsuppgång i år, enligt färska siffror från Avanza.

Banken har frågat drygt 1 000 svenskar i sin sparindikator för andra kvartalet. 22 procent tror på en sjunkande börs i år, fler än de 17 procent som tror att den kommer stiga.

- En delförklaring är den tveksamma bostadsmarknaden. Vi har inte haft de uppgångar nu som vi sett tidigare, och eftersom bostaden är den största tillgången för många så smittar den oron av sig på synen på börsen, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Handelskonflikt skapar oro

Dessutom finns oron kring handelskonflikten mellan USA och Kina som en molande värk, och det gör att mångas magkänsla säger börsfall. Det är i alla fall en möjlig tolkning av börsdeppen, tror hon.

- Oron kring detta gör att man är mer försiktig. Många tänker nog också att vi har haft en uppgång så länge nu, så det måste vända. Men en börsuppgång dör inte av ålder, säger Johanna Kull.

Det finns flera tecken på att börsen skulle kunna fortsätta att stiga, konstaterar hon. Nu, när de flesta stora bolagen kommer att rapportera sitt andra kvartal under veckan, kommer vi få veta hur det går.

- Det finns mycket som talar för att börsen skulle kunna fortsätta att stiga. Bolagen går bra och går med vinst, säger hon.

Hon tycker att det ska bli särskilt spännande att se vad börsens vd:ar säger om framtiden, nu i tider av handelsoro.

- Sverige är ett väldigt exportberoende land, och våra svenska företag gynnas också av den svaga kronkursen, säger hon.

Tror på bra rapporter

Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB, berättar att banken har en försiktigt positiv syn börsen för helåret, och även för utvecklingen på börsen under tiden fram till årsskiftet.

- Vi räknar med bra rapporter överlag, särskilt för de cykliska industribolagen. De går bra, och gynnas av konjunkturen, säger han.

Att känslan hos många är att börsen borde sjunka beror nog på att de ser på den inhemska konjunkturen som kan ha nått sin topp nu, tror han.

- Den inhemska konjunkturen kanske har kroknat en aning, men de svenska börsbolagen är mest beroende av den utländska konjunkturen, säger Esbjörn Lundevall.

Ändå, trots det lite pessimistiska läget vill inte svensken ändra sitt sparande så mycket, enligt Avanzas undersökning. De flesta tänker fortsätta som hittills i fördelningen mellan börssparande och säkrare sparformer, som vanliga sparkonton.

Svårt att tajma

- Det är jättesvårt att tajma börsen. Om man känner sig orolig för sitt sparande tycker jag att man ska se över sina fondval, och se till att ha breda och billiga fonder, säger Johanna Kull.

Hon tycker att den som blir orolig över sitt sparande ska se över sin portfölj, och i stället för att sälja allt som har med börsen att göra kanske behålla en del.

- Det finns risker med att sälja allt på en gång. Om börsen inte skulle gå ned så missar man tillväxt, och det kan också vara svårt att se när man ska gå in på börsen igen. Man kan behålla en del av sitt sparande på börsen, som man kan vara mer aktiv med, säger Johanna Kull.