Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Swedbank anmäls till bland annat Ekobrottsmyndigheten. Arkivbild.

Svenska Swedbank-konton i brottsanmälan

Swedbank har anmälts för misstänkt penningtvätt med koppling till den ryska så kallade Magnitskijhärvan. Ett 50-tal Swedbank-konton som ser ut att tillhöra helt vanliga svenska småföretag pekas ut.

Formellt är det finansmannen Bill Browders investmentbolag Hermitage Capital Management som lämnat in anmälan mot Swedbank om misstänkt penningtvätt för totalt 176 miljoner dollar, motsvarande 1,6 miljarder kronor.

"Vi förväntar oss att svenska brottsbekämpande myndigheter inleder en brottsutredning", skriver Bill Browder i en kommentar till TT.

Ryskt skattebedrägeri

Han tillägger att han hoppas att alla de misstänkta transaktioner som har identifierats i anmälan ska göra det möjligt för myndigheterna att avgöra om ansvariga på Swedbank har agerat oaktsamt eller om det kan röra sig om faktisk delaktighet i penningtvätt.

De pengar som enligt anmälan ska ha tvättats med hjälp av konton i Swedbank uppges härröra från personer och företag inblandade i ett ryskt skattebedrägeri 2007, i vilket Hermitages ryska fond blev av med totalt 230 miljoner dollar.

Bedrägeriet kallas ofta Magnitskijhärvan, då den Hermitage-advokat som utredde bedrägeriet hette Sergej Magnitskij. När Magnitskij hade avslöjat bedrägeriet sattes han själv i fängsligt förvar i Moskva, där han under hösten 2009 avled vid 37 års ålder.

Browder är övertygad om att Magnitskij, som postumt har dömts av rysk domstol för skattebrott, mördades.

"Anledningen till att vi lämnar in en brottsanmälan är bara för att vi vill skipa rättvisa för vår mördade advokat Sergej Magnitskij. Vi har inga kommersiella intressen i denna kampanj", skriver Browder.

50-tal svenska konton

Pengarna som stals ur den ryska fonden ska enligt Hermitages anmälan ha tvättats i ett intrikat nätverk av överföringar fram och tillbaka mellan olika banker och bolag i skatteparadis. Det mesta har gått via konton i Danske Banks filial i Tallinn och Ukio Bank i Litauen och studsat runt bland kontohavare med hemvist i länder som Brittiska Jungfruöarna och Belize.

Men de misstänkta bolagen och personerna ska även ha gjort affärer med innehavare av Swedbank-konton för totalt 176 miljoner dollar, enligt en kopia på anmälan som TT har tagit del av.

Bland annat ska transaktioner för nästan 2,4 miljoner dollar från konton med kopplingar till Magnitskijhärvan ha gått till ett 50-tal svenska Swedbank-konton. Kontohavarna framstår enligt en förteckning i anmälan i huvudsak vara vanliga svenska småföretag.

"Kontohavarna i Sverige accepterade dessa betalningar trots uppenbara röda flaggor", skriver Hermitage i sin anmälan.

EBM avgör förundersökning

Hermitage säger sig också ha identifierat överföringar på 92 miljoner dollar från ett 90-tal Swedbank-konton till misstänkta konton i utlandet.

Brottsanmälan med bilagor har skickats till Ekobrottsmyndigheten (EBM), finansmarknadsminister Per Bolund samt till svenska åklagare och finanspolisen.

Chefsåklagare Henric Fagher på EBM bekräftar att en anmälan mot Swedbank om misstänkt ekonomisk brottslighet, bland annat penningtvätt, har tagits emot från Hermitage.

Enligt Fagher måste nu åklagare på EBM få tid att bedöma hur lång tillbaka i tiden de påstådda brotten ligger och om det finns någon anknytning till Sverige eller svenska intressen innan beslut kan fattas om förundersökning.

När det gäller en liknande anmälan mot Nordea i fjol beslöt EBM att inte inleda en förundersökning efter några veckors handläggning. Swedbank har dock till skillnad från finländska Nordea sitt säte i Sverige, vilket kan spela roll.

- Swedbanks säte i Sverige kan vara en omständighet som har betydelse här, bland flera, för att avgöra om det finns någon anknytning till Sverige, säger Fagher.

Hermitages anmälan mot Swedbank kommer sedan SVT:s Uppdrag granskning i februari avslöjat misstänkt penningtvätt i den svenska storbanken. De misstankarna utreds sedan tidigare av Finansinspektionen i Sverige och Estland.