Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alfa laval är ett av de svenska storföretag som ska följa med på affärsresan till Uzbekistan. Arkivbild.

Svenska storföretag till korrupta Uzbekistan

På fredag faller domen i det uppmärksammade Teliamålet, där exchefer vid dåvarande Telia Sonera misstänks för grova mutbrott i Uzbekistan. Samma vecka åker svenska storföretag som Ericsson och Scania på en nätverksresa till det korruptionsdrabbade landet, på inbjudan av UD och Business Sweden.

Uzbekistan räknas som ett av världens mest korrupta länder, och inför resan undrade Business Sweden om Transparency International Sverige kunde ge förslag på hur man arbetar med de risker som detta innebär.

- Det är jättebra att de tar tag i det här och utvecklar den delen av sitt stöd, men då måste det vara seriöst, säger Louise Brown, ordförande för antikorruptionsorganisationen.

"Otroligt övergripande"

Enligt henne skickades per mejl vad Business Sweden dittills tagit fram i form av analys och metoder – och hon blev inte imponerad.

- Det var på en otroligt övergripande nivå på mellan fyra och fem punkter, som i princip bara konstaterade att det var en riskfylld miljö och ingenting mer, fortsätter Brown och tillägger att de inte hörts sedan dess då mötet som bokades sedan ställdes in.

Business Sweden anser att Uzbekistan bjuder på många nya affärsmöjligheter. President Sjavkat Mirzijojev genomför en omfattande liberalisering i kontrast till exdiktatorn Islam Karimovs styre. Och Centralasiens allra folkrikaste land har nu en förväntad tillväxt på nästan fem procent 2019.

- Uzbekistan är det som alla pratar om i regionen just nu, det är den mest positiva händelsen i området på väldigt länge, säger Andreas Giallourakis, handelssekreterare på Business Sweden med ansvar över marknadsområdet i Euroasien (forna Sovjetunionen).

- Den nya presidenten har en oerhört ambitiös reformagenda – och då vill vi självklart vara på plats.

"Gediget förarbete"

Med på resan följer en handfull svenska storföretag: ABD Safegate, Alfa Laval, Ericsson, Epiroc, Sandvik och Scania.

Delegationen landar i dag i huvudstaden Tasjkent, för att i morgon träffa bland andra borgmästaren Jachongir Artykchodjajev – som plattformen Open Democracy nyligen avslöjat med tvivelaktiga kopplingar till stadens kommersiella investerare.

TT: Finns det ingen risk, som ni ser det, att detta kan lägga grund för en ny skandal liknande Teliafallet?

- Uzbekistan kommer från en extremt utmanande situation, och man måste såklart vara väldigt noggrann när man går in i en affärsrelation, erkänner Giallourakis men understryker att Business Sweden gjort ett gediget förarbete.

- Vi har verkligen gjort vår läxa och tagit hänsyn till att frågor är av mer komplicerad art, säger han.

När TT frågar om förarbetet är något som nyhetsbyrån kan ta del av finns däremot inget externt skriftligt material.

- Vi har framfört information till företagen muntligt än så länge. Men vi har gjort en kartläggning och håller på att titta på om vi också ska sammanställa det, säger Giallourakis.

Viktigt med lokal guide

Den nye presidenten har antagit en ny lagstiftning som syftar till att komma till rätta med korruptionen i landet, och Giallourakis lyfter att sådana typer av hållbarhetsfrågor kommer att stå i centrum under besöket.

Företagen får möjlighet att nätverka med representanter från privata och statliga bolag – men också med organisationer från civilsamhället som de sedan kan ha vidare kontakt med.

Enligt Louise Brown behövs ofta en bra lokal guide i korrupta länder.

- En risk finns annars att man inte fått insikt i den affärspartner man ska samverka med, om ägarskapet och vad de har för kopplingar. En risk som ökar då det många gånger dessutom är bråttom att få en affär i hamn.