Svenska pensionärer och andra i Portugal kan snart få betala inkomstskatt.
Svenska pensionärer och andra i Portugal kan snart få betala inkomstskatt. Bild: Gustav Sjöholm/TT

Svenska pensionärer i Portugal kan få skatta

Svenskar och andra nyanlända europeiska pensionärer kan få börja skatta på sin privata tjänstepension i Portugal.

ANNONS

När finanskrisen var som värst 2009 införde Portugal att européer inte skulle behöva betala skatt i landet under tio år, förutsatt att de bodde i Portugal i minst sex månader om året.

Det har lockat tusentals pensionärer – främst franska, brittiska och italienska, men även en hel del svenskar – till Portugal, som främst bosatt sig i området kring huvudstaden Lissabon och längs Algarvekusten i söder.

Svenska regeringen har irriterat sig över att det innebär att människor med privat tjänstepension och stora fallskärmar kunnat få ut pengarna skattefritt i Portugal.

Men nu har landets socialdemokratiska regering föreslagit ett tillägg som gör att pensionärer som anländer till landet från 2020 och framåt ska betala en inkomstskatt på uppemot tio procent.

ANNONS

I maj förra året skrev dessutom Sverige och Portugal under ett nytt skatteavtal. Finansminister Margareta Andersson (S) uppgav då att det innebär att Sverige från 1 januari 2023 kommer att kunna skatta svenskar bosatta i Portugal, om den portugisiska skatten är lägre än den svenska, så att totalskatten blir 25 procent.

ANNONS