Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Svenska kyrkan följer utredningarna kring bankerna och misstankarna om penningtvätt. Arkivbild.

Svenska kyrkan kan sälja bankaktier

Kyrkliga pengar i kristendomens tjänst – hur går det ihop med misstankar om penningtvätt? Svenska kyrkan utesluter inte att aktieinnehavet i både Swedbank och Nordea kan säljas om misstankarna visar sig vara sanna.

Svenska kyrkan äger aktier i både Swedbank och Nordea – värdet av innehaven för Svenska kyrkan nationellt var vid årsskiftet 39 miljoner kronor för Swedbank, och 35 miljoner kronor för Nordea.

- Vi agerar inte utifrån medieinslag, men vi vill följa upp detta och inväntar utredningar av myndigheter, våra förvaltare och från screeningföretag som kontrollerar företagen utifrån deras agerande, säger Anders Thorendal, finanschef i Svenska kyrkan.

Han förklarar att kyrkan ser mycket allvarligt på penningtvätt.

- När det gäller Swedbank har vi träffat banken. Vi talade med den lokala ledningen här i Uppland, som berättade att detta ligger några år tillbaka i tiden. Vi följer detta, och de förser oss med information framöver.

När det gäller de nya misstankarna om Nordea är det så nytt att Svenska kyrkan inte har hunnit ställa några frågor. Men det kan bli så att kyrkan även vill träffa Nordea för att få veta mer.

- Vi utesluter inte att det kan bli så.

Efter avslöjandena om Telias affärer i Uzbekistan sålde Svenska kyrkan alla sina Teliaaktier 2013.

TT: Kan det bli så även för bankaktierna, om misstankarna visar sig vara sanna?

- Jag vill inte utesluta det. Vi har alltid den möjligheten. Men det är för tidigt att säga ännu, säger Anders Thorendal.