Norrmännen fortsätter att köpa svenska fritidshus, enligt SCB. Företrädare för mäklarbranschen säger att den låga kronkursen spelar roll.
Norrmännen fortsätter att köpa svenska fritidshus, enligt SCB. Företrädare för mäklarbranschen säger att den låga kronkursen spelar roll.

Svag krona kan ge dyrare fritidshus

Norrmännen fortsätter att köpa svenska fritidshus. När priserna på villor och bostadsrätter sjunker går fritidshusen mot strömmen. Och den svaga kronan spelar roll.

ANNONS
|

- Svenska fritidshus blir klart mer intressanta för utländska köpare när kronan står så lågt som i dag. Spontant skulle jag säga att kronkursen spelar stor roll, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk mäklarstatistik.

Det norska ägandet av fritidshus i Sverige fortsätter att öka. Under 2018 fick ytterligare 250 fritidshus norska ägare, en ökning med 2,1 procent jämfört med året innan. Det visar en sammanställning från Statistiska centralbyrån (SCB).

ANNONS

I Sverige hade totalt 37322 fritidshus utländska ägare förra året. Det är en marginell ökning jämfört med 2017.

Ursula Persson är fastighetsmäklare och säljer bostäder i Markaryd, Älmhult, Laholm, Hässleholm Örkelljunga och Ljungby.

- När kronan stod lågt 2007 hade vi köer med danskar som ville köpa fritidshus. De var ivriga att få en snabb affär, säger hon.

Men nu är läget annorlunda.

- Det är väldigt få fritidshus till salu och då spelar det mindre roll att det blir billigt för danskar och tyskar på grund av den låga kronkursen, säger Ursula Persson.

Stigande priser

Men samtidigt som bostäder i stort sjunker i pris har fritidshus stigit. Under perioden mars 2018 till februari 2019 kostade det genomsnittliga fritidshuset 1666000 kronor, vilket är 1,7 procent mer än under den föregående tolvmånadersperioden. Detta enligt den senaste statistiken från Svensk mäklarstatistik som kom i början av mars.

ANNONS

Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, tror inte att kronan kommer att förstärkas avsevärt gentemot andra valutor förrän om ett till två år.

Han säger att kronan i dag är undervärderad med omkring 10 procent gentemot dollarn. Sverige har minusränta samtidigt som USA har positiv ränta på 2,5 procent. Det gör att svenska exportföretag behåller sina intäkter i dollar, i stället för att växla till kronor, vilket pressar kronkursen nedåt.

Motvinden ebbar ut

- Till detta kommer den roll som modellfonderna på valutamarknaden spelar. De baserar sina beslut på hur kronan har utvecklats under tre till fyra år bakåt i tiden. Och eftersom kronan har varit svag blir detta en signal för dem att sälja kronor, det blir en ond cirkel, säger Robert Bergqvist.

Bergqvist gör nu bedömningen att den amerikanska centralbanken Fed sänker räntan om cirka två år.

- Då kan motvinden för den svenska kronan ebba ut, säger Robert Bergqvist.

ANNONS

TT

Fakta: Fler fritidshus

Under vecka 12 fanns 884 fritidshus till salu i Sverige. Det är en ökning med 25 procent jämfört med samma vecka i fjol, enligt statistik från bostadssajten Hemnet.

Hittills i år, till och med 21 mars, ligger nivån på antalet fritidshus som kommit ut till försäljning på den högsta sedan 2015.

Källa: Hemnet

Fakta: Tyskarna var först

Fritidshus i Sverige ägda av utlänningar har ökat till 19200 sedan 2000, en ökning med 106 procent.

Tyskar var de som började köpa fritidshus i Sverige och redan år 2000 fanns det drygt 9000 svenska fritidshus ägda av tyskar. Förra året hade antalet ökat till drygt 10000.

Danskarna var mest aktiva på den svenska fritidshusmarknaden under åren 2000–2008. Därefter har efterfrågan från Danmark minskat sex år i rad. Under 2018 var minskningen 282 hus, motsvarande 2,6 procent.

Av de länder utanför Sverige som står för det största ägandet av svenska fritidshus var det bara det norska ägandet som ökade under 2018.

Andelen utländskt ägande är störst i Kronoberg och Värmland där 40 respektive 24 procent har utländska ägare. I tolv län underskrider det utländska ägandet fem procent och i Stockholm, Uppsala, Södermanland, Gotland och Västmanland uppgår det utländska ägandet till mindre än en procent av beståndet.

Källa: SCB

ANNONS