Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I april i år frågades Facebooks vd Mark Zuckerberg ut i amerikanska senaten angående hur plattformens data använts för att påverka det amerikanska presidentvalet 2016. Arkivbild.

Svårt rucka på kritiserat Facebook

Säkerhetsluckor och avslöjanden om hur plattformen använts för att sprida vilseledande och falsk information har satt fokus på Facebooks trovärdighet. Men trots att kritiken växer är bolagets position svår att rucka, enligt en analytiker.

Pressen ökar på Facebook efter uppgifter i The New York Times om att nätjätten anlitat en pr-firma för att sprida negativ information om Facebooks kritiker samt att bolaget försökte dölja vad man tidigt visste om ryska påverkansförsök.

Förtroendeskandal på förtroendeskandal har haft stor påverkan på aktiekursen. Avslöjandena i mars om hur Facebookdata använts av konsultbolaget Cambridge Analytica fick kursen att störtdyka, för att sedan återigen klättra uppåt.

Aktiekursen sjunker

Sedan i juli har aktiekursen sjunkit från drygt 217 dollar till cirka 144 dollar. Raset var ett faktum när den andra kvartalsrapporten presenterades och företaget berättade att förändringar i verksamheten skulle kunna påverka intäkterna negativt under flera kvartal framåt.

- Investerarna tar det negativt, konstaterar Kristoffer Lindström, analytiker på Redeye.

Facebook metoder ifrågasätts ur flera aspekter. Bolaget har också kritiserats för sitt sätt att kopiera konkurrenters affärsidéer som Snapchat.

Det de dock är bra på, enligt Kristoffer Lindström, är att vidta åtgärder när det slagits fast att något inte har fungerat bra, som att rensa bort bluffkonton och liknande.

- Men det är först när det kommer kritik som de gör det, säger han.

Svårt att rubba

Men trots den växande kritiken och etiska tveksamheter har Facebook ett starkt grepp om användarna.

Förvärven av Instagram och chattfunktionen Whatsapp har hjälpt bolaget att behålla många av de yngre användarna, enligt Kristoffer Lindström. Och funktionen att Facebookkonton används som inloggning i många sammanhang utanför plattformen förstärker bolagets ställning.

- Deras position är väldigt svår att rucka. Just nu finns ingen konkurrent som kan göra det här bättre, säger Kristoffer Lindström.

- Aktiemarknaden är relativt kortsiktig. I slutänden tittar de flesta på tillväxten, vinst och kassaflöden som bolaget levererar. Marknaden glömmer lätt bort "dåliga nyheter" efter några kvartal med bra rapporter.