Ett British Airways-flygplan lyfter från Heathrow. Arkivbild.
Ett British Airways-flygplan lyfter från Heathrow. Arkivbild. Bild: Frank Augstein/AP/TT

Strejk på Heathrow väntas under sommaren

Hundratals anställda vid det brittiska flygbolaget British Airways på Heathrow vill strejka i protest mot sänkta löner. Strejkhotet kommer samtidigt som Europas stora flygplatser dras med långa köer till följd av personalbrist.

ANNONS

Omkring 700 ur British Airways (BA) personal på jätteflygplatsen Heathrow i London ställde sig bakom strejken i en omröstning. Start- och slutdatum ska meddelas inom de kommande dagarna, och strejken väntas få stor påverkan på resandet med inställda flyg till följd, rapporterar BBC.

De berörda anställda – som mestadels arbetar med att checka in resenärer – är missnöjda med att den tidigare lönesänkningen med 10 procent under pandemin inte har återställts.

– Det är inte för sent att rädda sommarsemestern. Andra BA-arbetare har fått sina lönesänkningar återställda, gör detsamma för mark- och incheckningspersonal och denna stridsåtgärd kan kvävas i sin linda, säger Nadine Houghton vid fackförbundet GMB till BBC.

ANNONS

Strejken omfattar färre än 50 procent av British Airways anställda med kundnära jobb på Heathrow.

Storbritanniens regering uppmanar de två fackförbunden GMB och Unite samt BA:s ledning att nå en uppgörelse. Regeringen säger i ett uttalande att en strejk "skulle bara spä på passagernas elände".

Heathrow är Europas mest trafikerade flygplats.

ANNONS