SAS-piloter lägger ett konfliktvarsel efter att förhandlingarna med arbetsgivaren har avbrutits, uppger SAS Pilot Group. Arkivbild.
SAS-piloter lägger ett konfliktvarsel efter att förhandlingarna med arbetsgivaren har avbrutits, uppger SAS Pilot Group. Arkivbild.

Strejk hotar för SAS

SAS-piloter i hela Skandinavien varslar om strejk efter misslyckade förhandlingar om ett nytt kollektivavtal med arbetsgivaren. När det gäller löner står parterna mycket långt från varandra.

ANNONS
|

SAS Pilot Group (SPG), som samlar 95 procent av SAS piloter i Danmark, Norge och Sverige, har lagt varsel om konflikt med total arbetsnedläggelse från midnatt den 26 april i alla tre länderna.

Huvudfrågorna i förhandlingarna är bland annat förutsägbarhet gällande arbetstider, marknadsmässiga löner och samarbete, skriver SPG i ett pressmeddelande.

Facket har bland annat bett SAS om en marknadsanpassning av lönen.

- SAS piloter har halkat efter, trots att företaget har gjort stora investeringar, säger Wilhelm Tersmeden, ordförande för pilotföreningens SAS-sektion, till TT.

ANNONS

Håller inte med

Det är en bild som arbetsgivarorganisationen Svenska Flygbranschen inte alls håller med om.

- Den genomsnittliga utbetalda grundlönen, inklusive tillägg och traktamenten, var förra året 93000 kronor per månad. Bara piloternas lönekrav, som de ser ut idag, innebär en 15-procentig värdeökning av det piloterna redan har. Det anser jag ska jämföras med den övriga svenska arbetsmarknaden som i år får löneökningar med 2,3 procent, säger Torbjörn Granevärn, förhandlingschef på Svenska Flygbranschen.

Någon jämförelse med löneläget i andra nationella flygbolag har arbetsgivarparten inte gjort.

Torbjörn Granevärn beklagar att förhandlingarna avbrutits.

- Piloterna har uppenbarligen gjort bedömningen att vidare förhandlingar är utsiktslösa, men det anser inte jag. När parterna står långt ifrån varandra måste man verkligen sätta sig ner och inleda konstruktiva förhandlingar, säger han till TT.

Förhandlingarna i Danmark bröt samman i måndags och hade sedan tidigare avbrutits både i Norge och Sverige.

ANNONS

I och med att förhandlingarna inte lyckats ska medlare träda in för att försöka nå en lösning på konflikten. Båda parter välkomnar den hjälpen.

Medlare går in

- Jag är trygg med att båda parter insåg att vi inte kom vidare i förhandlingarna och därför var det dags att begära extern hjälp. Min förväntning är att bägge parter är seriösa och börjar prata med varandra, säger Wilhelm Tersmeden.

I en skriftlig kommentar till TT skriver SAS:

"Vi har noterat genom pressmeddelande från pilotföreningarna i de tre länderna att de har valt att lämna förhandlingsbordet och varsla om konflikt. Det är olyckligt eftersom det skapar oro hos våra kunder. De krav som är presenterade är orimliga och omöjliggör att SAS blir fortsatt långsiktigt konkurrenskraftigt. Vi har dock fortfarande förhoppning och tro om att vi ska komma till enighet, som vi har gjort med de övriga medarbetargrupperna i SAS. Vi vill fortsätta förhandla och sätter tilltro till medlingsförfarandena i de tre länderna".

TT

ANNONS