Prisutvecklingen de senaste tre månaderna enligt Valueguard.
Prisutvecklingen de senaste tre månaderna enligt Valueguard. Bild: Anders Humlebo/TT

Största tappet på fem år – bopriser rasar brett

Priserna rasar stort på bostadsmarknaden, och är ner nästan 4 procent på en månad, enligt en rapport från analysföretaget Valueguard. Störst tapp noteras i Stockholm – på tre månader har en bostadsrätt backat 8,2 procent.

ANNONS

Oron i ekonomin börjar märkas av bland de som köper bostäder. Priserna faller på bred front i hela landet, enligt Valueguards prisindex. De är ned 3,8 procent, och tappet märks ungefär lika mycket på både bostadsrätter och villor.

Det är även spritt över hela landet. I Göteborg och Malmö är bostadspriserna ned lite över 3 procent, medan de i Stockholm backar 4,5 procent.

Och sett på tre månader är priserna i snitt ned nästan 6 procent.

Så mycket har priserna inte rasat sedan hösten 2017, enligt Valueguard, då de föll drygt 7 procent mellan augusti och september. För det största fallet innan dess får man gå tillbaka till 2008 då priserna var i fritt fall i spåren av finanskrisen.

ANNONS

"Väldigt stressande"

Pristappet är dock lägre med en säsongsjustering, då juni historiskt är en svag månad på bostadsmarknaden. Med den justeringen är tappet 2,2 procent i hela landet. Därför ska man inte dra alltför stora växlar på siffrorna, enligt Claudia Wörman, boendeekonom på SBAB.

– Det är väldigt stressande för den som står i begrepp att sälja, när man får lägre betalt än vad man trott och vad grannen fick. Det handlar om en justering som är svår att ta för säljare, säger hon.

Att ge en prognos för framtiden är svårt, fortsätter Wörman, och menar att allt beror på vad som händer med räntorna, inflationen, och ifall även arbetslösheten ökar.

– Men till slut kan människor inte vänta med att byta bostad. Då kommer det stabilisera sig, och det kan göra det till en lägre nivå än under pandemin. Då stack priserna iväg på ett förvånande sätt, säger hon.

Svalare bostadsmarknad

Enligt Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, är det nu viktigt att komma ihåg för den som planerar att sälja sin bostad att den kanske inte är värd lika mycket.

"För köparna innebär den svalare bostadsmarknaden att de har mer att välja på och särskilt för den som ska köpa sin första bostad innebär lägre priser en fördel", säger han i ett pressmeddelande.

ANNONS

Svanberg tillägger att ännu fler hushåll behöver ta höjd för ökade boendekostnader framöver efter räntehöjningarna, vilket kan leda till att fler svenskar tvekar inför att flytta.

"Bättre att sälja först"

Erik Wikander, vice vd på Svensk Fastighetsförmedling, ser det som en priskorrigering som "inte är oväntad och ganska sund för bostadsmarknaden".

"Vi ska komma ihåg att även med en prisnedgång på 15 procent så ligger priserna högre än de gjorde innan pandemiåren som dopade marknaden. Nivån före pandemin bör vara referenspunkten för vad som är en relevant prisnivå framåt", säger han i ett pressmeddelande.

Han tillägger att det nu mer än någonsin är bättre att sälja först och köpa sen, då det annars finns risk att man hamnar i ett underläge. Men Wikander ser även ljusglimtar:

"Många faktorer pekar på att inflationen har nått sin topp", säger han.

Prisraset är det största sedan 2017. Arkivbild.
Prisraset är det största sedan 2017. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT
ANNONS