Granbarkborren har skadat träd i Götaland och Svealand. Arkivbild.
Granbarkborren har skadat träd i Götaland och Svealand. Arkivbild.

Statliga pengar mot granbarkborrar

Granbarkborren skadar skog för miljarder och förra årets torka förvärrar problemet. Nu skjuter regeringen till extra pengar.

ANNONS
|

Regeringen beslutar att 2,2 miljoner kronor från det nationella skogsprogrammet ska användas för att bekämpa granbarkborren.

- Pengarna ska användas för att lindra spridningen och skadorna av granbarkborren, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson till TT.

Exakt hur pengarna ska användas har regeringen inte bestämt.

- Det är pengar som gör skillnad i det rådande läget och det här visar att staten tar detta på allvar. Det är möjligt att vi återkommer om vi får ett stort utbrott av granbarkborre framöver, säger Jennie Nilsson.

ANNONS

Mer skadlig än bränderna

Det finns omkring 330000 skogsägare i landet. Enligt regeringen kan en av tre drabbas av problem orsakade av granbarkborre under 2019.

Enligt regeringen uppskattas 3–4 miljoner kubikmeter skog värd miljarder ha förstörts av granbarkborren efter torkan 2018.

Värst drabbade är de östra delarna av Götaland och stora delar av Svealand.

- Granbarkborren har skadat mer skog än vad bränderna 2018 gjorde, säger Linda Eriksson, skogsdirektör på organisationen Skogsindustrierna.

Hon säger att en ny torr sommar i år skulle leda till ett betydligt värre läge.

- Nu har det regnat mer den senaste våren än under våren 2018. Men det är alldeles för tidigt att andas ut, säger Linda Eriksson.

Ovanligt många

Skogsstyrelsens rikstäckande svärmningsövervakning visade i april att granbarkborrarna är ovanligt många och tidiga i år. Regeringen skriver att små nederbördsmängder och låga grundvattennivåer har försämrat granarnas motståndskraft.

ANNONS

I mitten av maj började granbarkborren att angripa också stående träd, inte bara dem som har fällts av storm.

Linda Eriksson anser att det viktigaste nu är att hitta skadade träd och ta bort dem för att inte locka granbarkborrar.

TT

Fakta: Kan angripa levande granar

Granbarkborren är en cirka 4 millimeter lång skalbagge. Nästan 30 arter av barkborre kan leva på gran. Men granbarkborren är den enda som kan döda stora friska granar.

Stormfällda granar är granbarkborrens lättaste byte. Men även levande granar kan angripas när det finns för många granbarkborrar i förhållande till granens motståndskraft.

Källa: Regeringen

ANNONS