Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
De statligt ägda bolagen går bra, visar rapporten för första halvåret 2017. Gruvbolaget LKAB:s stärkta resultat är en av de främsta förklaringarna. Arkivbild.

Statens bolag stärker resultatet

Det går bra för svenska statens bolag som ökade sitt resultat under det första halvåret 2017. Resultatet efter skatt uppgick till 20,0 miljarder kronor, att jämföra med -9,7 miljarder kronor motsvarande period 2016. Ökningen förklaras främst av ett stärkt resultat i LKAB och Vattenfall, står det att läsa i regeringens rapport.

I fjol gjorde Vattenfall en brakförlust på 26 miljarder efter skatt för helåret, till stor del på grund av försäljningen av brunkolsverksamheten i Tyskland. Första halvåret 2017 har energijättens resultat vänt till ett plus på 5,9 miljarder.

Omsättningen i bolagen ökade under samma period med 1,2 procent och uppgick till 162,3 (160,3) miljarder kronor. Bland de bolag som ökade omsättningen finns Systembolaget.

Totalt ökade värdet på statens börsnoterade aktieportfölj med 5,7 procent till 63,7 miljarder kronor. Staten är del- eller helägare i 48 bolag.

Aktivitetsnivån i den svenska ekonomin är hög, konstaterar regeringen. Främst är det inhemsk efterfrågan som drivit tillväxten. Hushållens och den offentliga sektorns konsumtion har vuxit snabbt, och investeringarna ökat.