Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nadav Shir, forskare på House of Innovation vid Handelshögskolan i Stockholm.

Starta eget – må bättre

Det må vara stressigt och inte alltid särskilt lönsamt. Men personer som startar eget mår bättre, visar en forskningsrapport.

Frihet och att få bestämma själv ger en extra kick till arbetet och också i en bredare mening – ett allmänt bättre hälsotillstånd och nöjdhet med livet i form av uppskattning eller tillhörighet, jämfört med att sitta fast som anställd och kanske tråkas ut av 9-5-jobb på ett företag. Visst, det är riskfyllt och kan skapa oro, ge mer jobb och stress, men belöningen är frikostig och då inte främst ekonomiskt, utan ett allmänt ökat välbefinnande, visar en studie ledd av forskaren Nadav Shir vid Handelshögskolan i Stockholm.

Meningsfullt arbete

Men att dra slutsatsen att fler därmed borde vilja bli entreprenörer är att dra det för långt.

- Nej, det är nödvändigtvis inte så. Däremot drar jag slutsatsen att det är väldigt viktigt för människor att varje dag ha ett meningsfullt arbete och vara engagerad och ha ett mål med livet, säger Nadav Shir.

Resultaten kan bidra till att fler vågar starta företag. De flesta vågar dock aldrig ta steget, men de som vantrivs och har problem på sitt jobb startar eget företag i större utsträckning, enligt Nadav Shir.

Den aktuella rapporten ger inget svar på om det finns några könsmässiga skillnader i välbefinnande av att starta företag. Men tidigare studier ger vissa indiaktioner:

- Preliminärt kan jag säga att kvinnor, generellt, subjektivt sett är mer nöjda än män, oavsett om det handlar om entreprenörskap eller inte, säger Nadav Shir.

Alla vinnare

Studien, publicerad i den vetenskapliga tidskriften Journal of Business Venturing, bygger på en jämförelse mellan 250 nyföretagare, entreprenörer, i Sverige med 1 600 vanliga anställda.

Forskarna kommer också fram till att även relativt självgående intraprenörer, det vill säga entreprenörliknande arbetsuppgifter knutna till en organisation, också mår bättre, men inte lika bra, eftersom de är mer uppbundna till organisationens olika strukturer och regler än helt egna företagare.

Det organisationer därmed kan lära sig är att det är viktigt med motiverade arbetare som finner mening med jobbet och därmed livet, även om de inte är lika fria som entreprenörer.

- Så här finns en win-win-situation, säger Nadav Shir.