Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Starkt kvartal för verkstadstrio

Tre verkstadsjättar, däribland Sandvik, redovisade i dag starka orderingångar för andra kvartalet. Enligt Jonas Olavi på Alfred Berg visar siffrorna på en stark global konjunktur och lovande affärsklimat för industrin framöver.

I dag satte rapportfloden igång på allvar i samband med att verkstadsbolag som Sandvik, Atlas Copco och Alfa Laval bekände färg för andra kvartalet.

Gemensamt för de tre bolagen var starka orderingångar, vilket tyder på fortsatta affärer i framtiden. Investeringslusten var särskilt tydlig bland kunder i Nordamerika och Asien.

- Den höga orderingången i dessa områden är ett kvitto på att tillväxten och den globala industrikonjunkturen har blivit bättre än för ett år sedan. Det finns inte heller något i rapporterna som pekar på att den optimismen får ett abrupt slut den närmaste tiden, säger Jonas Olavi, allokeringschef på kapitalförvaltningsbolaget Alfred Berg.

Relativt svagt i Europa

I Europa var orderingången dock inte lika imponerande för perioden. Men det finns utrymme för att den europeiska konjunkturen kommer att stärkas framöver och bidra till tillväxt i verkstadssektorn, enligt Olavi.

- Här tror jag mycket hänger på om Frankrikes president Emmanuel Macron får igenom sina åtgärder att stärka landet och öka integrationen i EU. Det skulle i sådana fall gynna Europa och bidra till att investerarna får mer självförtroende.

Generellt redovisade samtliga bolag positiva förändringar, jämfört med föregående år. Däremot skiljde bolagen sig åt i förhållande till prognoserna, enligt Olavi.

Sämre för Atlas Copco

- Sandvik och Alfa Laval kom in bättre än väntat. Däremot nådde inte Atlas Copco hela vägen fram. Samtidigt blev investerarna besvikna på att bolagets framtidsutsikter för efterfrågan inte reviderades upp och i stället väntas ligga på samma nivå på kort sikt.

Vid 16-tiden hade Atlas Copco rasat med 7,4 procent medan Sandvik hade backat 3,8 procent på Stockholmsbörsen. Alfa Laval sågs däremot stiga med 4,1 procent.

- Aktierna har haft en bra kursutveckling det senaste året, så det är naturligt att de tappar från sina redan höga nivåer. I det här fallet handlar börsreaktionerna mer om hur bolaget har presterat i relation till förväntningarna, än att bolaget har gjort några dåliga beslut, säger Olavi.