Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efterfrågan på bostadsmarknaden har blivit spretigare än vanligt. Arkivbild.

Spretig efterfrågan på bostadsmarknaden

En fortsatt stark svensk bostadsmarknad ger säljaren en fördel gentemot köparen. Men i vissa områden har efterfrågan minskat så mycket att köparen har börjat få övertaget, visar nya mäklarsiffror.

I vilken riktning gick bostadsmarknaden i augusti? Det beror helt på vilket område och vilken bostad man talar om, visar Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel.

I större delen av Sverige fortsatte bostadsmarknaden att vara mest fördelaktig för säljarna, jämfört med augusti förra året. Men i Stockholmsregionen gick utvecklingen åt andra hållet.

- Det tyder på att det numera finns en större osäkerhet kring prisbilden och utvecklingen på Stockholms bostadsmarknad, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Den osäkerheten grundar sig i att amorteringskravet har börjat få större effekt och finansiärerna blir mer restriktiva kring utlåningar, förklarar han.

- Dessa faktorer slår också hårdare mot Stockholm på grund av högre bostadspriser.

Engström vill dock inte gå så långt som till att kalla det ett trendbrott på bostadsmarknaden.

- Sommaren är en rätt spretig period för bostadsmarknaden och det är svårt att dra allt för långtgående slutsatser. Men vi kan ändå se större skillnader mellan olika regioner i landet.