I fjol sjönk priserna på bostadsrätter i tolv län, medan de stod stilla i tre och ökade i sex, enligt Svensk Mäklarstatistik. Arkivbild.
I fjol sjönk priserna på bostadsrätter i tolv län, medan de stod stilla i tre och ökade i sex, enligt Svensk Mäklarstatistik. Arkivbild.

Spretig boprisutveckling snittade på noll

Prisutvecklingen för bostäder under 2018 var i snitt plus minus noll, visar årssiffror från Svensk Mäklarstatistik. Runtom i landet är dock bilden spretigare.

ANNONS
|

Bostadsåret 2018 avslutades svagt nedåt. Under december föll priset på både bostadsrätter och villor i snitt 1 procent i riket. För helåret förblev priserna oförändrade.

- Runtom i landet har vi en annan bild, säger Per-Arne Sandgren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Sett till helåret sjönk priserna på bostadsrätter i tolv län, medan de stod stilla i tre och ökade i sex.

ANNONS

- Amorteringskraven har alldeles uppenbart haft en dämpande effekt på prisuppgången, säger Sandgren.

För villor sjönk priserna i Storstockholm i snitt med 5 procent under året, medan Stormalmö hade en ökning på 2 procent.

Lägre prisnivå

De geografiska skillnaderna förklarar Sandgren med att regionerna ligger i olika i fas efter prisnedgången under andra halvan av 2017, som hade störst effekt i Stockholm.

- Sedan dess har priserna anpassat sig till en lägre nivå, säger han.

Några stora rörelser vare sig uppåt eller nedåt tror han inte kommer att ske i närtid.

- Vi får nog se en avvaktande marknad, som vi hade under större delen av 2018. Det finns regionala områden som sticker ut, men i stort kan vi inte se någon dramatik.

ANNONS

I en separat analys från Fasighetsbyrån framgår det att små bostadsrätter påverkats mer av prisnedgången än större bostadsrätter och villor. Priserna på nybyggnation tycktes även mer stabila än priserna på äldre bostäder.

Få vill köpa nytt

- Det som är speciellt med nyproduktion är att det är fasta priser och säljarna har inte justerat ner priserna dem sedan 2017, säger Johan Vesterberg, presschef på Fastighetsbyrån.

De höga priserna på nyproduktion speglar inte en ökad efterfrågan. Tvärtom minskade försäljningen av nybyggda bostäder under 2018.

Till skillnad från Per-Arne Sandgren tror han inte att amorteringskravet påverkat priserna i någon större utsträckning.

- Vår tolkning är att det skärpta amorteringskravet egentligen inte har så stor påverkan, utan mer de allmänna skärpta kraven. Det är mycket psykologi på bostadsmarknaden.

TT

Fakta: Prisstatistik, december 2018

ANNONS