Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Alliansen bör hålla sig borta från Sverigedemokraterna, anser bland andra industrimannen Carl Bennet. Arkivbild.

Splittrat näringsliv om SD-inflytande

Näringslivet är splittrat. Ett 40-tal direktörer går i svaromål mot bland andra näringslivshöjdaren Antonia Ax:son Johnson som vill att Alliansen ska ta makten med hjälp av Sverigedemokraterna.

- Jag anser att man faktiskt måste gå hela vägen för att driva igenom den politik man gick till val på, sade Axel-Johnsonkoncernens överhuvud Antonia Ax:son Johnson, även medlem i Liberalerna och tidigare ordförande för hjälporganisationen Stadsmissionen, till Dagens industri härom dagen.

Om Alliansens politik kräver stöd från SD så ser hon inga större problem med det och får medhåll från bland andra Mellby Gård-koncernens företrädare, far och son Rune och Johan Andersson.

- Jag tror att alla de som röstar på Alliansen blir förbannande om de inte utnyttjar möjligheten de nu har att driva igenom sin politik, sade Johan Andersson, vd för Mellby Gård, till tidningen.

Syna korten

Även Ericssons och Svenskt Näringslivs tidigare ordförande, Michael Treschow är inne på samma spår i en debattartikel i Di: "Att i stället syna SD:s kort och söka politiska lösningar skulle vara den naturliga framgångsvägen för en ny alliansregering".

Men ett 40-tal näringslivsföreträdare, bland andra Carl Bennet, Robert Weil, Karin Forseke och Marcus Storch bland de mer namnkunniga, har en annan åsikt. Svenskt Näringslivs framgång bygger på ett öppet samhälle, internationell handel, mångfald, respekt för mänskliga rättigheter och fri opinionsbildning. Mot det står politiska strömningar i många europeiska länder som propagerar för bland annat ökad nationalism, att lämna EU, främlingsfientlighet och ingrepp i rättssystemet, resonerar de.

"I Sverige står vi nu inför valet att i en kortsiktig politisk pragmatisms namn öppna för samarbete med och inflytande från ett politiskt parti som kanaliserar dessa tendenser i svensk politik, Sverigedemokraterna, eller att fortsatt långsiktigt värna de liberala värden som är grundläggande för vårt samhälle och näringsliv", skriver de 41 näringslivsföreträdarna på DN Debatt.

Många passar

I övrigt ligger många andra toppar i näringslivet lågt. Ingen av organisationerna Svenskt Näringslivs eller Företagarnas företrädare vill komma ut på banan. Även familjen Wallenberg passar på TT:s frågor och Nordeas vd Casper von Koskull varnar för en svag regering men undviker frågan om SD borde ges inflytande:

- Jag är relativt bra på att driva bank men jag är ingen politiker, säger han.