Godis toppar listan med utgifter som många kan tänka sig undvara för att spara mer. Arkivbild.
Godis toppar listan med utgifter som många kan tänka sig undvara för att spara mer. Arkivbild.

Sparare kan tänka sig offra snasket

Godis, hämtmat och uteluncher är sådant som många kan tänka sig offra för att spara mer. Män har större sparmarginaler än kvinnor och kan i snitt spara 400 kronor mer per månad genom att spara in på snask och restaurangbesök.

ANNONS
|

Svenskarna är ett sparsamt folk. I snitt lägger vi undan cirka 2500 kronor per månad, visar en ny rapport från försäkringsbolaget Folksam i samarbete med Kantar Sifo.

Men varannan sparare säger sig ha kapacitet att spara ytterligare 3000 kronor per månad genom att dra ned på utgifter som de kan tänka sig avvara.

Högst på listan hamnar godis, chips och glass, som nästan hälften av spararna kan tänka sig skära ned på.

- Det blir dubbla effekter. Man både sparar och så får man en direkt belöning genom att man mår bättre och blir sundare, säger Anna-Karin Laurell, affärsområdeschef Folksam Liv.

ANNONS

Ojämlikt sparande

Cirka fyra av tio i undersökningen är även villiga att dra ner på restaurangbesök, hämtmat, fika och uteluncher. Och det räcker ganska långt – enligt rapporten lägger vi i snitt cirka 1250 kronor per månad på dessa utgifter.

Knappt 20 procent är beredda att dra ner på alkohol för att spara pengar medan omkring 5 procent kan tänka sig att dra ner på resor.

Mäns och kvinnors utgifter skiljer sig åt och därmed deras sparmarginaler. Män lägger i snitt 1500 kronor mer per månad på sådant de kan tänka sig vara utan, vilket ökar deras sparmarginaler avsevärt.

Långsiktighet behövs

Exempelvis lägger män i snitt 400 kronor mer per månad på godis, restaurangbesök och fika.

- Det gör att vi ser att när man går i pension skiljer det en hel årslön i sparande mellan män och kvinnor, säger Anna-Karin Laurell.

Mycket av sparandet vi ägnar oss åt i dag är ämnat för något specifikt, exempelvis en resa. Men vi behöver även ett långsiktigt sparande, för att täcka oförutsedda utgifter, påpekar hon.

ANNONS

I undersökningen intervjuades totalt 2013 svenskar i åldrarna 25–65 år under perioden 24 oktober till 6 november 2018.

TT

ANNONS