Sopstrejken utvidgas

Den vilda sopstrejken i Stockholm utvidgas – och sophanteringsföretaget Reno Norden är i blåsväder. Bolaget uppges också vara konkursmässigt men Reno Nordens vd Peter Ekholm slår tillbaka mot uppgifter om sopkaos och ekonomiskt kris.

ANNONS
|

Den vilda sopstrejken i Stockholm utvidgas. Även sophämtare på Liselotte Lööf har lagt ner arbetet för att visa sympati med sina kollegor på Reno Norden. Det bekräftar Liselotte Lööf i ett pressmeddelande.

"Vi beklagar detta mycket och de eventuella störningar som kan uppkomma för Stockholms stads innevånare på de områden vi har uppdrag på i dag. Liselotte Lööf Miljö AB ser mycket allvarligt på den uppkomna situationen och vi kommer att vidta alla de åtgärder som står till buds för att snabbt avhjälpa densamma", skriver bolaget i pressmeddelandet.

Reno Norden sägs ha stora ekonomiska bekymmer. Enligt en del bedömare står bolaget på randen till konkurs.

ANNONS

Konkursmässigt

- Det är tyvärr så att bolaget är på väg mot konkurs. Det är väldigt högt belånat och som det ser ut nu så möter man inte långivarnas villkor, så det ligger lite i långivarnas händer och det pågår mycket förhandlingar om hur man ska göra med det här bolaget, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

- Krisen här i Stockholm har ju förstås med det att göra, därför att man är i panik och bolaget måste få ner kostnader. Och det man gör är att omförhandla sopåkarnas avtal, det är förstås en del i att försöka rädda bolaget.

Reno Nordens vd Peter Ekholm har en betydligt ljusare bild av läget i Stockholm.

- Vi har tagit in nytt folk som jobbar och hjälper till med sophanteringen i Stockholm. Vi har också hjälp från både bemanningsbolag, egen personal och kolleger runt om i branschen som hjälper oss i den här situationen. Vi har också haft en del av sopgubbarna som har kommit tillbaka och börjat jobba igen, Så det känns ganska bra tycker jag, säger han.

ANNONS

Lugnt i övriga landet

Enligt Ekholm är läget lugnt i de övriga kommuner bolaget är verksamt i. Han har inga indikationer på missnöjesyttringar på andra orter.

- I de flesta städerna är det tvärtom. De ifrågasätter ganska starkt varför våra sopgubbar i Stockholm strejkar, de kan inte förstå det.

Ekholm dementerar att Reno Norden är konkursmässigt.

- Det svenska bolaget går alldeles lysande och har absolut inga ekonomiska problem. Men däremot så har vi problem i vårt grannland Norge som är ett dotterbolag i samma koncern som vi tillhör, men det blir bättre och bättre även där.

Allvarlig situation

Den vilda strejken bland sophämtare på Reno Norden i Stockholm har skapat oro hos andra kommuner där Reno Norden hämtar sopor. En av dem är Enköping.

- Det är en allvarlig situation. Vi följer händelseförloppet noga, säger Eva Favaro, kommunikationschef på Vafab Miljö, som är ansvarigt för sophanteringen i Enköping.

ANNONS

- Vi har ännu inte fått några signaler på att det skulle förekomma störningar i Enköping. Sedan har vi haft kunskap om Reno Nordens ekonomiska situation under en längre tid och haft det under lupp, vilket gör så klart att vi har diskussioner kring vad skulle hända, dels om det blir en strejk i Enköping, men också om det skulle vara så att Reno Norden faktiskt går i konkurs, säger Eva Favaro.

TT

Bakgrund: Sopkonflikten

Enligt Joakim Guttman, central ombudsman på Transportarbetarförbundet, så handlar konflikten om den upphandling som Reno Norden vunnit i Stockholm och som ska träda i kraft den 1 oktober.

I anbudet som Reno Norden lämnat in ska, enligt Guttman, bolaget ha baserat lönekostnaderna på så kallade tarifflöner istället för på det nuvarande poänglönesystemet. Tarifflönen är en månadslön som är baserad på 174 timmar under en normalmånad och ska ge en månadslön på cirka 28000 kronor. Med det nuvarande poänglönesystemet, vilket baseras på hur många kärl, hur stora kärlen är och hur lastningsställena ser ut, ligger snittlönen på 37000 kronor i månaden.

Enligt Guttman finns båda lönesystemen i det så kallade riksavtalet vilket gör att det inte handlar om något avtalsbrott.

ANNONS