Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Får man lägga solceller på vilka hus som helst? Den frågan är aktuell i Laholm. Arkivbild.

Solceller het fråga i Laholm

Miljö eller miljö? Den frågan ställs på sin spets i Laholm. En husägare vill sätta upp solceller, men har stött på patrull i form av Kulturmiljö Halland, som anser att solceller inte passar in i stadens äldsta delar.

För att minska elräkningen och samtidigt bidra till ett förnybart samhälle ville en husägare sätta upp solpaneler på sin fastighet, skriver Hallandsposten.

Att han bor i Gamleby, med slingriga kullerstensgator och anor från medeltiden, trodde han inte skulle vara ett problem.

- Jag vill sätta solceller på två platta tak på innergården. Jag byggde ut huset med platt tak av just den anledningen att jag inte vill fördärva någonting, säger husägaren Jöns Harrysson till tidningen.

Men fastigheten är k-märkt och finns med i en bevarandeplan. Och trots att panelen inte syns från gatan anser Kulturmiljö Halland, som bedriver regionalt kulturmiljöarbete, att panelerna kan ändra hela områdets karaktär.

”Även om en enskild byggnad kan ha ett undanskymt läge kan miljön ändras negativt ur kulturhistoriskt hänseende genom att till exempel takvyn i miljön ändras”, skriver de i ett yttrande.

- Jag är besviken. Jag har ansträngt mig för att bli miljövänligare samtidigt som det inte ska synas i stadsbilden, säger Jöns Harrysson.

Ärendet ska nu avgöras av Laholms kommun.