MSC-märkningen används på fisk- och skaldjursprodukter för att kunden ska få kännedom om att varan har tagits fram på ett hållbart sätt genom hela produktionsledet – från havet till butiken.
Organisationen har nu certifierat ett pärlmusselfiske i västra Australien.
- Vi hoppas även att det här kan skapa en trend som lockar aktörer på andra marknader att satsa på hållbarhet, säger Minna Epps, chef för MSC i Skandinavien och Östersjöregionen.
Medvetenhet
När det gäller matvaror finns det en stor medvetenhet bland konsumenter om miljöpåverkan, anser Epps
- Men jag tror inte att lika många funderar på om deras smycken är hållbara. Samtidigt ser vi hur efterfrågan på miljövänliga produkter ökar generellt och inte bara när det handlar om livsmedel, säger hon.
Merparten av de pärlor som fiskas säljs generellt till USA och länder i Europa där det finns en stor efterfrågan på spårbara produkter, det vill säga varor där konsumenten kan se ursprunget, förklarar Minna Epps.
Förutom att fiska pärlmusslor går det även att odla dem. De pärlor som fiskats upp ur havet är de som brukar sägas vara äkta. Och pärlans äkthet har ofta hamnat i fokus medan frågor om miljöpåverkan och arbetsförhållanden har fått mindre uppmärksamhet.
- Vi vill exempelvis inte se en situation där fiskare verksamma i mindre fiskesamhällen utmanövreras, säger Epps.
"Går förhoppningsvis snabbt"
De australiska fiskeföretagen har märkt av en efterfrågan bland de aktörer som säljer pärlor till konsumenter, men det återstår fortfarande några frågor som måste lösas.
TT: När kommer de här pärlorna att finnas ute till försäljning?
- Först måste vi säkerställa spårbarheten även hos de som köper in pärlorna och säljer dem vidare till konsumenterna. Förhoppningsvis går det snabbt.