Finansminister Magdalena Andersson (S) vill utöka Skatteverkets befogenhet att utreda penningtvättsbrott. Arkivbild.
Finansminister Magdalena Andersson (S) vill utöka Skatteverkets befogenhet att utreda penningtvättsbrott. Arkivbild.

Skatteverket får mer muskler mot penningtvätt

Regeringen vill ge Skatteverket rätt att på eget initiativ utreda misstänkt penningtvätt.

ANNONS
|

Redan i dag har Skatteverket viss brottsbekämpande verksamhet. Men regeringen föreslår nu att den så kallade brottskatalogen utökas. Ett av brotten som läggs till är penningtvättsbrott.

- Samhällets samlade möjlighet att bekämpa penningtvättsbrott kommer att öka, säger Magdalena Andersson till TT.

Risk för upptäckt

Hon tror att Skatteverket ibland har större möjlighet än andra att upptäcka misstänkt penningtvätt, och verket har självt haft önskemål om att kunna bekämpa fler brott.

ANNONS

Just bekämpning av penningtvätt är extra aktuell just nu med avslöjanden om misstänkt penningtvätt genom storbankerna Swedbank, Danske Bank och Nordea.

Regeringen vill också att Skatteverket ska kunna jobba självständigt med att bekämpa olovlig identitetsanvändning, alltså att kriminella använder sig av falska identiteter på olika vis för att begå brott. Inte sällan handlar det om så kallade välfärdsbrott när man försöker lura till sig olika bidrag.

- Det är viktigt eftersom det kommer att kunna effektivisera det brottsbekämpande arbetet. Ofta är falska identiteter och urkundsförfalskning början på en lång rad brott. När Skatteverket nu kan gå på de falska identiteterna, så kan de slå till i början av brottskedjan, säger finansministern.

Inga nya pengar

Regeringen föreslår att de nya reglerna ska börja gälla den 1 juli i år. Men det blir inga nya pengar när brottskatalogen utökas.

- Nej, det blir inga mer resurser med anledning av det här. Vi har utökat Skatteverkets resurser de senaste åren. Däremot ger det här en möjlighet för Skatteverket att jobba mer effektivt, säger Magdalena Andersson.

ANNONS

TT

Fakta: Skatteverkets brottsbekämpning

Den brottsbekämpande verksamheten tillkom 1998 och är en självständig verksamhetsgren inom Skatteverket. Arbetsuppgifterna är brottsutredning, underrättelseverksamhet och brottsförebyggande arbete.

Skatteverket får självständigt utreda vissa brott, till exempel skattebrott och bedrägerier med rut- och rotbidrag.

Skatteverket kan också medverka vid utredning av andra brott, men då på uppdrag av en åklagare.

Nu föreslås att brottskatalogen utökas med bland andra brotten olovlig identitetsanvändning, urkundsförfalskning, osant intygande och bedrägeribrott om de har samband med Skatteverkets verksamhet. Dessutom ska penningtvättsbrott omfattas även om gärningen inte har samband med verkets verksamhet.

Lagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2019.

Källa: Skatteverket, finansdepartementet.

ANNONS