Finansminister Magdalena Andersson. Arkivbild.
Finansminister Magdalena Andersson. Arkivbild.

Skattelucka i Portugal täpps till

Snart är det stopp för att svenska pensionärer bosatta i Portugal plockar ut sina tjänstepensioner skattefritt.

ANNONS
|

Under senare år har regeringens irritation över skatteavtalet mellan länderna ökat. Sedan avtalet ingicks har Portugal nämligen infört en skattereform som innebär att vissa tjänstepensioner kan plockas ut skattefritt.

Men nu har länderna skrivit under en förändring av skatteavtalet.

- Vi täpper till den lucka som finns i dag som inneburit att människor med privat tjänstepension eller stora fallskärmar kan få ut de pengarna helt skattefritt i Portugal, säger Magdalena Andersson.

ANNONS

Förändringen kan tidigast träda i kraft den 1 januari 2020.

- Om Portugal inför en skatt är det bara den skatten som gäller. Men om den portugisiska skatten är lägre än den svenska kan vi från 1 januari 2023 toppa upp och ta upp till Sink-skatten på 25 procent, säger Magdalena Andersson.

Sink-beskattning är en särskild skatt för personer bosatta utomlands.

Förändringen kommer inte att tillföra några stora belopp till statskassan, men Magdalena Andersson säger att det handlar om en legitimitetsfråga för skattesystemet.

- Vanliga löntagare som har slitit ett helt yrkesliv betalar ju skatt på sin pension. Då är det klart att personer med privat tjänstepension eller stora fallskärmar också ska betala skatt på sin pension.

TT

ANNONS