Bostadsannonser i skyltfönster. Arkivbild.
Bostadsannonser i skyltfönster. Arkivbild.

Sjunkande villapriser i sommar

Efter rekordpriser på bostadsmarknaden märks nu en klar tendens: Villa- och bostadsrättspriserna sjunker på flera håll i landet. Mäklarna tror ändå på en stabil höst.

ANNONS
|

Nu väntar stora visningar av bostäder när semesterperioden snart är över för de flesta svenskarna. Inför visningarna visar mäklarstatistik på fallande priser på bostadsrätter den senaste månaden och även på fallande villapriser på flera håll i landet.

Villapriserna i riket har i genomsnitt stått stilla den senaste månaden, men i Storstockholm och Storgöteborg har priserna fallit med en procent. Under de senaste tre månaderna har villapriserna i Storstockholm fallit med två procent. I Stormalmö har villapriserna gått upp med en procent under den senaste månaden, enligt Svensk mäklarstatistik.

Tor Borg, chefekonom på SBAB, menar att det nog är en liten effekt av amorteringskravet som märks när det gäller Stockholm.

ANNONS

- Det är där som lånebeloppen är som högst, säger han.

Fortsatt het marknad

Även om bostadsmarknaden har bromsat in kraftigt de senaste månaderna är den fortsatt het, säger Tor Borg.

- Det går fortfarande snabbt att sälja lägenheter och prisnivåerna är också långt från att slå i taket.

Ingrid Eiken, vd på Mäklarsamfundet, delar hans uppfattning.

- Jag tror att vi kommer att få se ett fortsatt tryck på bostäderna i Stockholm. Det är brist på bostäder och det sätter press på priserna. Priserna kommer att fortsätta öka i Stockholm, men i ett lugnare tempo, säger hon.

HOX-index som mäter priserna på ett annat sätt visar på nedgång av villapriserna i riket med 1,1 procent under den senaste månaden och en nedgång på drygt två procent de senaste tre månaderna.

ANNONS

Upp senaste tolv månaderna

Bostadsrättspriserna föll med en procent den senaste månaden i snitt i riket. Mest föll priserna i centrala Malmö. Där var fallet på bostadsrätter minus två procent, enligt Svensk mäklarstatistik. HOX-index visar på en uppgång på nästan tre procent av bostadsrättspriserna i riket den senaste månaden och en uppgång i Stockholm under samma period med 3,5 procent.

Mattias Larsson, vice vd på Bjurfors i Skåne, tror att nedgången på bostadsrättspriserna i Malmö, enligt Svensk mäklarstatistik, är säsongsbetonad.

- Jag tror inte att prisfallet kommer att fortsätta. Det finns en fortsatt stor efterfrågan på bostadsrätter i Malmö, säger han.

Sett till de senaste 12 månaderna har bostadsrättspriserna i riket stigit med åtta procent och villapriserna med 11 procent, enligt Svensk mäklarstatistik.

Fakta: Hemnets utbud av villor och bostadsrätter juni+juli 2016

Villor till salu 2015 2016 Förändring i procent

10313 8035 –22

Bostadsrätter 2015 2016 Förändring i procent

14828 11367 –23

Fakta: Prisstatistik på bostadsrätter juli 2016

(Förändring i procent)

Bostadsrätter 1 mån 3 mån 12 mån

Riket -1 -2 +8

Centrala Stockholm -1 -1 +5

Storstockholm -1 -3 +9

Centrala Göteborg +1 +3 +8

Storgöteborg 0 -1 +9

Centrala Malmö -2 -1 +12

Stormalmö +2 +3 +10

Villor 1 mån 3 mån 12 mån

Riket 0 +2 +11

Storstockholm -1 -2 +10

Storgöteborg -1 0 +10

Stormalmö +1 +4 +8

Källa: Svensk mäklarstatistik

ANNONS