Linda Carlund, 38, som har sett över hela sin ekonomi för att bli ekonomiskt oberoende när hon är 57.
Linda Carlund, 38, som har sett över hela sin ekonomi för att bli ekonomiskt oberoende när hon är 57. Bild: Thomas Johansson

Sju enkla tips för en bättre privatekonomi

Linda Carlund satsar på att bli ekonomiskt oberoende innan hon fyllt 57. Så här har hon gjort för att få kontroll på privatekonomin.

ANNONS
|

1. Få koll på vart pengarna går.

Sammanställ inkomster och utgifterna under en månad och gör en budget för hur du vill att det ska se ut istället. "Vi har en budgetmall i excel där vi delat in våra utgifter i fasta och rörliga och tittar på hur de utvecklas varje månad."

2. Förhandla om bolåneräntan och byt bank om det krävs.

"Jag bytte från Nordea till Danske Bank och fick då flera punkter lägre ränta - bara det sparar vi några tusenlappar på varje år. I samband med bytet fick vi även bort de fasta avgifterna för banktjänster"

3. Läs på.

Under de senaste 12 månaderna har Linda Carlund bland annat gått fler privatekonomiska kurser kring allt från fondsparande till hur pensionen fungerar. Hon läser också regelbundet Jan Bolmesons blogg Rikatillsammans, sparekonomen Claes Hembergs blogg på Avanza och Patricia Hjärtners blogg tradingmamman. "Jag har begränsat mig till de tre. Det blir för mycket information att ta in om du läser alla råd som ges"

ANNONS

4. Skaffa kreditkort med återbäring.

"Kreditkort har många förutfattade meningar om - men om du verkligen hanterar dem klokt kan du faktiskt tjäna pengar, och det har vi gjort. Vi valde Preems Mastercard kreditkort och får drivmedelsrabatt på bemannade stationer, plus bonuscheckar man kan lösa in. Vi har redan fått flera fria tankningar genom det"

5. Ta helhetsgrepp om pensionen.

Lär dig vilka delar pensionen består av och sätt dig in i hur både dina premiepensionspengar och dina tjänstepension är placerad.

6. Håll koll på dina förmåner.

"Tidigare var jag bara med i till exempel facket, utan att undersöka vilka förmåner de faktiskt erbjuder. När jag läste igenom villkoren noga såg jag att man till exempel, via Unionen, kan få ekonomiskt stöd för kompetensutveckling även utanför jobbet"

7. Planera dina inköp.

"Jag planerar alltid mina inköp - om jag till exempel vet att jag behöver en ny vinterjacka nästa år, då köper jag det på rean efter jul. Julklapparna brukar jag å andra sidan köpa på sommarrean. Då kan man köpa jättefina saker för halva reapriset"

ANNONS