Shell blir först ut bland bensinkedjorna med att helt stoppa möjligheten att betala kontant efter tankning. Arkivbild.
Shell blir först ut bland bensinkedjorna med att helt stoppa möjligheten att betala kontant efter tankning. Arkivbild.

Shell kräver förskott vid kontanttankning

I fortsättningen blir det pengarna först som gäller för den som tankar på Shells bensinstationer och vill betala med kontanter. Ett annat sätt att minska antalet smitningar från bensinstationerna, som införts efter krav från de stora kortbolagen, har lett till protester från många kunder.

ANNONS
|

I vissa områden har man en längre tid på olika bolags bensinstationer kunnat se skyltar om att kontant efterskottsbetalning inte är möjlig. Smitningarna har helt enkelt kostat för mycket på stationerna och obehaget för personalen är ett annat stort problem.

Nu blir Shell först ut bland kedjorna med att införa totalstopp. Det nya betalningssystemet innebär att kunden som vill betala kontant måste köpa en voucher – ett värdebevis – före tankning. Det kommer också att bli möjligt att betala med en mobilapp. Att stoppa in ett kort i automaten och bekräfta med en kod kommer dock att bli det primära betalningssättet.

ANNONS

43000 smitningar

Det nya systemet finns redan på ett 30-tal stationer runt om i landet och kommer att införas på bolagets samtliga 104 stationer.

Enligt ett pressmeddelande från Shell kostar smitningarna branschen 50 miljoner kronor årligen. Organisationen Svensk bensinhandel sätter siffran till 25 miljoner kronor och att 43000 bilister förra året smet utan att betala. 60 procent av de smitningarna polisanmäldes men 96 procent lades ner utan utredning.

Ilskna protester

Kortföretagen Visa och Mastercard införde tidigare i år nya rutiner som också sägs ska minska antalets smitningar, men som gjort många kunder upprörda. Vid tankning med kort vid pumpen skickas numera en förfrågan till kortutgivande bank och 1500 kronor reserveras tills tankningen är klar, då rätt belopp dras från kontot. Finns det mindre än 1500 kronor på kontot reserveras hela beloppet och det senaste månaderna har det kommit många rapporter om att det reserverade beloppet är låst mycket längre än vad som avsetts.

Ilskna kunder har det senaste halvåret vänt sig till bensinbolagen som nu på sina hemsidor informerar om att det är en branschstandard som tillkommit efter krav från kortbolagen. Drabbade kunder uppmanas kontakta sina banker.

Brott

ANNONS