Höghuset på Södermalm i Stockholm, som en gång var Skatteverkets kontor, byggdes om till bland annat studentbostäder som invigdes 2007. Arkivbild.
Höghuset på Södermalm i Stockholm, som en gång var Skatteverkets kontor, byggdes om till bland annat studentbostäder som invigdes 2007. Arkivbild.

SFS: Bostäder byggs men är för dyra

Byggandet av nya studentbostäder börjar komma igång så smått. Men problemet är att de nya lägenheterna ofta är för dyra för studenterna, enligt Sveriges förenade studentkårer (SFS).

ANNONS
|

Varje år gör SFS en kartläggning över hur det står till med bostadssituationen i Sveriges 33 studentstäder.

Städerna delas in i rött, gult och grönt beroende på hur snabbt det går att få bostad. Den svåra bostadssituationen för studenter består, men i årets rapport syns en svag ljusning.

Nytt är dyrt

- Det är en positiv vändning att det finns en stad mindre på den röda listan, likaså att en till stad finns på den gröna listan. Det är tecken på att det går åt rätt håll, säger SFS:s ordförande Caroline Sundberg.

ANNONS

I exempelvis Stockholm, där bostadsbristen är som allra störst, konstaterar Stockholms studentkårers centralorganisation (SSCO) att man "äntligen" kan se en nyproduktion. Även i städer som Göteborg, Lund och Växjö byggs en del nya bostäder.

Problemet med de nybyggda bostäderna är att de många gånger är för dyra för studenterna.

- Det gör att så fort man får tillgång till en bostad har man inte råd att bo i den, säger Caroline Sundberg.

Otydligt kösystem

I år har SFS även tittat på hur kösystemen är organiserade för att få en inblick i risker för till exempel diskriminering. Visionen är ett transparent kösystem där studenterna enkelt kan få veta hur man gör för att få tillgång till en bostad.

- Få städer lever upp till det. Det kan betyda att vissa personer väljs bort i samband med att det förmedlas bostäder, kanske för att personen har fel namn, enligt bostadsförmedlarna. Vi vill se att det finns en kö med tydliga regler och ett varierat utbud av bostäder. Bara Falun och Linköping lever upp till kraven, säger Caroline Sundberg.

ANNONS

Studentbostadsföretagen håller inte med om att lägenheterna ofta är för dyra. Enligt organisationen har 95 procent av alla studentlägenheter en hyra som ligger under SFS egna kriterier. Och snittpriset för nyproducerade studentlägenheter ligger på 50 procent av studiemedlet.

- Att ensidigt säga att det är för dyrt är felaktigt, säger generalsekreteraren Martin Johansson.

Fakta: Studentbostadskrisen

Sveriges 33 studentstäder indelas efter hur lång tid det tar att få en trygg studentbostad. "Trygg" innebär förstahandskontrakt som omfattar hela studieperioden, att bostaden ligger högst 30 minuter från högskolan med kollektivtrafik och att den kostar högst en tredjedel av studiemedlet.

Grönt ljus (tryggt boende inom en månad): Karlshamn, Piteå, Skellefteå, Sundsvall (ny), Trollhättan, Örnsköldsvik.

Gult ljus (tryggt boende under höstterminen): Borlänge, Borås, Eskilstuna, Falun, Gävle, Halmstad, Helsingborg, Jönköping, Kalmar, Karlstad (ny), Kristianstad, Linköping, Norrköping, Visby, Västerås, Östersund.

Rött ljus (inget tryggt boende under höstterminen): Göteborg, Karlskrona, Luleå, Lund, Malmö, Skövde, Stockholm, Umeå, Uppsala, Växjö, Örebro.

Källa: SFS

ANNONS