Efter att ha öppnat svagt nedåt har Stockholmsbörsen pendlat kring nollan under torsdagen. Arkivbild.
Efter att ha öppnat svagt nedåt har Stockholmsbörsen pendlat kring nollan under torsdagen. Arkivbild.

SEB: Skakigt 2019 att vänta

Onsdagens rusning på Wall Street har ännu inte gett några större ekon på Stockholmsbörsen. Och frågan är hur börskurserna utvecklas på lite längre sikt. Enligt SEB:s chefsekonom pekar det osäkra läget för världsekonomin mot fortsatta svängningar upp och ner.

ANNONS
|

Vid öppning pekade kursen på Stockholmsbörsen svagt uppåt, men därefter har den pendlat kring noll.

USA-börsens glädjeskutt kom efter en dyster period där kurserna hade fallit åtta dagar i rad på en marknad präglad av oro, bland annat till följd av president Donald Trumps budgetbråk. Och svängningarna på börserna lär fortsätta, spår Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

- Jag tror att många glömmer grundorsaken till oron, som handlar om osäkerhet kring konjunkturutvecklingen. När det finns frågetecken kring konjunkturen, då finns det också frågetecken kring företagens vinst vilket tyvärr också får effekter för börserna.

ANNONS

Bergqvist pekar på att en viktig förklaring till rusningen på Wall Street går att finna i nyheten om att de amerikanska hushållen fortsätter konsumera.

- Hushållen står för omkring två tredjedelar av den amerikanska tillväxten. I och med de nya siffrorna minskar risken för recession under 2019 och det ger börserna lite kraft och energi.

Uppgången på USA-börsen ger positiva signaler till marknaden på kort sikt, men oklarheten om konjunkturen kvarstår och lär, enligt Bergqvist, få mer negativa effekter på sikt.

- När man börjar granska och fundera på hur ekonomin mår, då tror jag tyvärr att man kommer finna en del frågetecken och det kommer innebära en viss skakighet. Sedan är frågan om det sker nu eller senare.

TT

ANNONS