Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Riksbankschefen Stefan Ingves och hans direktion flaggade på senaste räntemötet för att det i slutet av 2018 kan bli dags att höja den rekordlåga reporäntan från minus 0,50 procent,. Arkivbild

SEB: Kronan har passerat botten

Kronan lyfter kraftigt och svenska marknadsräntor hänger med uppåt efter en inflationsrapport från april.

Inflationstakten i april låg på 1,9 procent enligt måttet KPIF, visar månadssiffror från Statistiska centralbyrån (SCB). När SCB-siffrorna publicerades lyfte kronan omedelbart med drygt fem öre mot euron och fortsatte sedan uppåt.

Upp sedan början av maj

Vid lunchtid kostar en euro 10:36 kronor, vilket kan jämföras med 10:47 kronor i den inledande handeln.

Med denna kronförstärkning har den svenska valutan lyft 3 procent sedan början av maj – då kursen var 10:66 kronor per euro, vilket är den lägsta kursen sedan sommaren 2009.

Inflationsrapporten från SCB visade överlag upp en bild som låg i linje både med marknadens och Riksbankens förväntningar, nära inflationsmålet på 2 procent.

Den kraftiga kursreaktionen handlar snarare om att kronan är inne i en korrigering uppåt efter bottennoteringen i början av maj, enligt Carl Hammer.

- När något har gått så svagt så pass länge som kronan har gjort ligger förväntningarna väldigt mättat åt det hållet. Då krävs det inte jättemycket för att överraska positivt, säger Carl Hammer.

Marknaden "utsåld"

Han beskriver marknaden som "utsåld" när det gäller kronor.

- En del kanske tycker att det nu är läge att ta tillbaka kronor och då tvingas andra aktörer ur sina positioner. Det blir självuppfyllande både på vägen ned och vägen upp, tillägger Carl Hammer.

Han räknar med att kronan ganska snart har stabiliserat sig kring 10:20–10:30 kronor per euro för att sedan fortsätta mot 10 kronor per euro vid årsskiftet.