SEB:s vd Johan Torgeby visar siffrorna. Arkivbild.
SEB:s vd Johan Torgeby visar siffrorna. Arkivbild.

SEB klår förväntningar men aktien faller

Bankkoncernen SEB slår förväntningarna, men aktien faller. Vd Johan Torgeby utesluter inte att även Wallenbergarnas bank kan vara utsatt för penningtvätt.

ANNONS
|

Banken redovisar en ökad rörelsevinst på 5864 miljoner kronor för årets första kvartal och slår med råge förväntningarna som, enligt en Reutersenkät snittade på 5542 miljoner kronor.

Ändå gör investerare tummen ner och aktien faller 2,3 procent efter rapporten.

Vid pressträffen i samband med rapportsläppet konstaterar vd Johan Torgeby att bankens marknadsandel vuxit tack vare efterfrågan på krediter bland små och medelstora företag. Inom det viktiga bolånesegmentet tappar banken dock kunder till nya konkurrenter.

- Det är tillfälle att bli bättre. Jag vill inte tappa fler kunder, säger Johan Torgeby till TT.

ANNONS

Vill se ändrad lagstiftning

Han medger att den senaste tidens penningtvättskandaler skadat förtroendet för bankväsendet och efterlyser ett strategiskt samarbete med polisen och andra tillsynsmyndigheter.

Arbetet mot penningtvätt kallar han den viktigaste uppgiften för ett finansinstitut. Men för att begränsa möjligheterna för ekonomisk brottslighet behöver lagarna ändras så att informationsdelning tillåts. Det brottsförebyggande arbetet måste även överskrida de nationella gränserna.

- Det är inte relevant att göra i Sverige för svenskar. Det måste göras internationellt.

Miljarder till åtgärder

Under årets första kvartal ökade kostnaderna 4 procent jämfört med det fjärde kvartalet i fjol. En del av ökningen hänger samman med de "strategiska initiativ" som banken i december meddelade att man planerar att investera 2,5 miljarder kronor i under de närmaste tre åren.

- Flera av dem försöker att adressera penningtvättsförbättrande åtgärder och all regelefterlevnad, säger Johan Torgeby.

I samband med en granskning i december 2016 rapporterade Finansinspektionen flera av bankens kunder till finanspolisen. Slutskrivelsen innehöll en rad förbättringsområden.

ANNONS

- Dem jobbar vi på, säger Johan Torgeby.

TT

SEB:s delår i siffror

Siffror i miljoner kronor om ej annat anges.

ANNONS