Historiskt alltid billigast med rörligt.
Historiskt alltid billigast med rörligt.

Se upp med bankernas lockrop

Rörlig bolåneränta har under hela 2000-talet i princip alltid varit billigast. Nu pekar prognoserna på att det kan vara slut med det. Fast så har det låtit förr.

ANNONS
|

Från 2010 och framåt har exempelvis den femåriga bolåneräntan varit bra mycket dyrare än den rörliga. Periodvis har den extra kostnaden legat på två procentenheter högre. Samma mönster gäller för treårsräntan, men med mindre skillnad, enligt SBAB:s beräkningar som vid varje givet tillfälle visar vad som varit dyrast att teckna precis då, jämfört med vad den rörliga räntan löpande hamnade på framåt i tiden.

Mönstret känns igen från i stort sett hela 2000-talet, enligt Robert Boije, möjligtvis med undantag för finanskrisen hösten 2008 då bolåneräntorna drog i väg ordentligt i spåren av att bankerna hade svårt att finna finansiering till sin utlåning.

ANNONS

Blir billigare

Trots den entydiga historiken – nu pekar SBAB:s nya prognos på att den bundna räntan, tre år och uppåt, blir billigare att teckna i dag, runt 0,3–0,4 procentenheter. Men det är en spådom. Bankerna har ofta haft fel förr i sina bedömningar, och det håller Robert Boije med om.

- Och det kostar ju att lösa ett bundet lån också, så även om vi går in i en period där det ser förmånligt ut att binda ska man tänka på det, det behöver inte vara ett bra alternativ för alla att binda även om det ser ut att vara billigt att binda, säger Robert Boije.

Bakgrunden till de i nuläget relativt förmånliga bundna räntorna är att skillnaderna mellan rörligt och bundet är ovanligt liten. Det brukar vara en signal på att sämre tiden väntar, en lågkonjunktur står för dörren.

I grunden handlar det ju också om trygghet, och det är oftast den man betalat en extra premie för – att veta vad den månatliga kostnaden blir ett antal år framåt.

ANNONS

Ökad konkurrens

Flera banker har den senaste tiden på sina sajter gjort reklam för sina bolån, med lite av lockpriser, en syn som var ovanligare förr.

- Det har helt klart blivit en ökad konkurrens, säger Robert Boije.

En svalare bostadsmarknad har dämpat efterfrågan på lån.

- Det är definitivt en orsak. I en sjunkande marknad, då blir det en ökad konkurrens, säger Boije.

Finansinspektionens återkommande mätningar om bankernas vinster på bolånen har också visat att marginalerna har gått ner senaste året.

TT

Fakta: SBAB:s ränteprognos

Så här spår SBAB att bolåneräntorna, med olika bindningstider, rör sig kommande åren.

Tidpunkt 3 mån 3 år 5 år

Maj 2019 1,5 1,5 1,7

Jan 2020 1,6 1,7 1,9

Jan 2021 1,9 2,2 2,4

jan 2022 2,2 2,6 2,8

ANNONS