Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En SAS Airbus A320-232 landar på Kastrups flygplats. Arkivbild.

SAS-kunder erbjuds ombokning – strejk nära

En strejk på SAS rycker allt närmare. Resenärer med flyg bokade på fredag, lördag och söndag erbjuds möjligheten att boka om sina biljetter.

- Vi tror och hoppas att det blir en lösning. Samtidigt förstår vi att många kunder kan känna en oro och då väljer vi att erbjuda möjligheten att boka om biljetterna, säger Freja Annamatz, presschef på SAS.

Om facket och arbetsgivare inte kommer överens blir det strejk från midnatt natten mot fredag. Det blir då omkring 1 500 piloter i Sverige, Norge och Danmark som strejkar, vilket är nästan alla piloter som jobbar på företaget.

Majoritet berörs

Hur lång en eventuell strejk blir återstår att se.

Enligt Freja Annamatz berörs omkring 70 procent av SAS flygningar om en strejk blir ett faktum. Runt 30 procent av SAS flygningar görs av bolagets samarbetspartners.

- Generellt när det gäller trafikstörningar meddelar vi kunder via sms. Vid strejk är det också bra att hålla sig uppdaterad via vår hemsida, säger Freja Annamatz.

Vid trafikstörningar försöker SAS i den mån det går att boka om resenärer till andra flyg inom sitt nätverk. Men vid en stor trafikstörning kan det bli svårt att hitta alternativ till samtliga, enligt Freja Annamatz.

Inväntar medlarbud

I de fall då flyg ställs in på grund av strejk finns möjligheten att boka av biljetten och få hela kostnaden återbetald.

- Det gäller då flyget väl är inställt, säger Freja Annamatz.

Parterna säger att de än så länge står långt ifrån varandra i förhandlingarna och att samtal pågår med medlare. Under torsdagen väntas de lägga fram ett bud som parterna då ska ta ställning till.

- Vi jobbar med det och förhoppningen är att vi ska ha kommit så pass långt att de ska kunna lägga en hemställan någon gång under morgondagen, säger Torbjörn Granevärn, förhandlingschef för Svenska flygbranschen.