Flygbolaget SAS chef Rickard Gustafson. Arkivbild.
Flygbolaget SAS chef Rickard Gustafson. Arkivbild.

SAS beställer 50 flygplan

Flygbolaget SAS har lagt en stororder om 50 nya flygplan till 2023. En avgörande affär för att bolaget fortsatt ska vara konkurrenskraftiga på en tuff marknad, enligt bolagets vd Rickard Gustafson.

ANNONS
|

SAS beställer 50 nya flygplan av typen Airbus A320 neo med leveranser från våren 2019 till 2023, en order i mångmiljardklassen. Enligt vd Rickard Gustafson är beställningen oumbärlig för SAS.

- För oss är det här helt nödvändigt att byta ut den existerande flottan mot mer moderna, effektiva och hållbara flygplan.

Landar senast 2023

De första 15 planen med leverans från våren 2019 till 2021, har säkrats genom avsiktsförklaringar med leasinggivare. De resterande 35 kommer att levereras direkt från Airbus fram till 2023.

ANNONS

Listpriset på de 35 flygplanen, inklusive motorer, som beställs från Airbus uppgår till strax under fyra miljarder dollar (cirka 33 miljarder kronor). Men från det kommer det att dras rabatter som överenskommits mellan SAS och Airbus.

Leasar flygplan

Hur stor del av ordern som flygbolaget finansierar ur egen ficka, genom eget genererat kassaflöde vill dock inte Rickard Gustafson gå in på i nuläget.

- Än så länge är det något som vi får utvärdera. Men jag kan säga att leasinglösningen har varit en attraktiv finansieringsmöjlighet för oss tidigare.

På frågan om miljardsatsningen kommer att gå ut över bolagets kunder svarar Gustafson att investeringen krävs för att SAS fortsatt ska vara konkurrenskraftiga på den tuffa marknaden.

Effekterna av ny skatt

Angående flygskattens konsekvenser för SAS, som började gälla från och med den 1 april, kan den medföra höjda biljetpriser, enligt vd:n.

- Det är lite för tidigt att dra några slutsatser men om konkurrensen tillåter det vill vi lägga det på konsumenten. Den är tänkt som en avgift.

ANNONS
TT

ANNONS