Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Saab hoppas gå vinnande ur striden när det gäller en jätteorder från det amerikanska flygvapnet. Ordern berör så kallade skolflygplan där Saabs och Boeings plan under namnet T-X är en av kandidaterna. Planet har plats för två personer, en elev och en instruktör, och användas för utbildning av piloter. Arkivbild.

Sanningens ögonblick för Saab

Sanningens ögonblick närmar sig nu för försvarskoncernen Saab. Inom kort ska USA:s flygvapen meddela vem som vinner en order värd nästan 150 miljarder svenska kronor. För Saab som tävlar ihop med Boeing kan det bli koncernens största kontrakt någonsin.

Det är ett arbete som pågått under lång tid och där intressenter anmälde sig så tidigt som 2010. I korthet handlar det om att amerikanska flygvapnet vill byta ut sin föråldrade flygplansmodell T-38 som slutade att produceras på 1970-talet.

Tanken är att hitta en ersättare som ska fungera som skolflygplan, det vill säga ett tvåsitsigt plan som används för att lära upp stridspiloter.

Det är där som Saab tillsammans med amerikanska Boeing hoppas komma in i bilden. Företaget har lagt ned ett stort belopp på utvecklingen av modellen T-X som ska fungera som träningsverktyg för piloter som därefter ska flyga amerikanska F35-plan.

- För oss är det en volymaffär som vi aldrig haft i modern tid och skulle förändra Saab i grunden på många olika sätt, säger Jonas Hjelm, chef för Saabs flygverksamhet.

En jättemarknad

Kontraktet beräknas i ett första skede handla om 350 plan för cirka 16 miljarder dollar, av vilket Saab väntas få en minoritetsandel. Men i slutändan kan det bli en betydligt större affär än så.

- USA vill initialt ha 350 plan, sedan ska det läggas till andra delar som "Navy" (marinen), den senaste siffran jag hört är att USA ensamt kan komma upp i 1 000 plan, säger Douglas Lindahl, analytiker och som bevakar Saab på Kepler Cheuvreux till TT.

- Bara USA är en jättestor marknad men adderar du sedan andra länder som använder F35 kan du eventuellt lägga till 1 000 plan, så stor är marknaden globalt sett.

Konkurrenter har kommit till och ramlat ifrån under resans gång men består nu främst av amerikanska försvarsjätten Lockheed Martin i samarbete med sydkoreanska KAI.

- Saab har en befintlig produktportfölj som är bred nog för att låta bolaget växa men självklart vill man som investerare ha flera ben att stå på och kan man bredda möjligheterna att växa orderboken är det naturligtvis positivt, säger Douglas Lindahl.

Skulle Saab vinna upphandlingen ska tillverkningen – även de delar Saab står för – dock ske i USA.

Svaga kvartalsrapporter

- Serieproduktionen ska ske i USA, det har det funnits starka önskemål från amerikanska flygvapnet om. Men innan vi kommit till serieproduktion kommer vissa delar av tillverkningen ske i Sverige. Detta skulle göra att vi kan behålla arbetstillfällen i Sverige, säger Jonas Hjelm.

Saabs senaste två kvartalsrapporter har samtidigt varit lite av en besvikelse, aktien tog i början av året rejält med stryk och bottnade vid 340 kronor i maj. Därefter har aktien gradvis återhämtat sig, mycket tack vare förväntningar på just besked gällande T-X och handlas i dag kring 415 kronor. Uppgången med 4,3 procent sedan årsskiftet är dock fortfarande under Stockholmsbörsens OMXS-index i år.

Vad blir då konsekvenserna om man inte får kontraktet?

- Det är stora belopp som vi självklart spenderat och ett medvetet risktagande. Blir vi inte utvalda är det tråkigt och minskar möjligheterna att få tillbaka krona för krona. Samtidigt har vi lärt oss någonting, byggt en intern kompetens och relation med Boeing. Den är också värd ganska mycket, säger Jonas Hjelm.

Rättad version: I tidigare version stod det "planer" och inte plan i ett av citaten.