Björn Rosengren, vd för Sandvik. Arkivbild.
Björn Rosengren, vd för Sandvik. Arkivbild.

Sandvik spanar efter förvärv

Det är högtryck i verkstaden hos Sandvik. Det går bättre än väntat och utdelningen höjs.

ANNONS
|

På marknaden är det dock dålig stämning, vilket gör att Sandvikaktien bara stiger måttligt på en i övrigt fallande börs, efter sitt bokslut för 2017.

Vid lunchtid har Sandvikaktien, som lyft med 20 procent på ett år, gått upp 0,5 procent.

Tillväxt i alla segment

Björn Rosengren säger på en telefonkonferens att han ser stark tillväxt i alla tre affärsområden, i alla segment och i alla delar av världen.

- En ganska unik marknadssituation måste vi säga.

ANNONS

Skuldsättningsgraden är nedtryckt, investeringsbehoven är begränsade till under 4 procent av omsättningen och besparingsplaner ligger fast.

- Vi kommer fortsätta att jobba med att stänga fabriker, säger Rosengren.

Det starka kassaflödet, som väntas fortsätta under 2018, skapar i kombination med effektiviseringarna en rejäl stridskassa. Enligt Rosengren är siktet inställt på att Sandvik ska vara skuldfritt i början av 2019.

- Vilket ger oss jättebra möjligheter, säger han.

Ett eller två förvärv i år

Pengarna ska bland annat finansiera ett eller två förvärv under året, som Rosengren hoppas ska bidra till tillväxten för koncernen framöver.

TT: Är det något ni tittar på nu?

- Ja, vi har kommit långt i det här. Vi har jobbat med det här i nästan ett år nu och vi har över 100 företag som vi tittar på för tillfället.

ANNONS

- Men det är klart, det är en högkonjunktur och priserna är höga på bolagen och man vill ju inte förköpa sig heller.

Rosengren tycker att den höjda utdelningen, från 2:75 kronor till 3:50 kronor per aktie, är "en bra ökning", även om det på 44 procent av den justerade vinsten per aktie är en lägre andel i utdelning mot fjolårets 63 procent.

- Jag tycker nog att nivån vi har lagt oss på är en bra nivå och jag hoppas att aktieägarna tycker det också.

TT

Fakta: Tre gånger upp för Sandvik

Verkstadskoncernen Sandvik redovisar en vinst före skatt på 7601 miljoner kronor för fjärde kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 2605 miljoner kronor motsvarande period året före. Analytiker hade, enligt Reuters, i genomsnitt räknat med en vinst på 7375 miljoner kronor.

Omsättningen steg med nio procent till 24492 miljoner kronor medan orderingången steg med 15 procent till 24106 miljoner kronor.

Styrelsen föreslår en höjd utdelning till aktieägarna på 3:50 kronor per aktie, vilket kan jämföras med utdelningen i fjol på 2:75 kronor per aktie.

Källa: Sandvik

ANNONS