Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sandviks vd Björn Rosengren är nöjd. Arkivbild.

Sandvik ser svagare fordonsmarknad

Trots minskad efterfrågan från fordonsindustrin i Asien levererar verkstadsjätten Sandvik ett rekordresultat. Vd Björn Rosengren ser ännu inga större nedgångar i konjunkturen.

Rensat för jämförelsestörande poster redovisar verkstadskoncernen Sandvik ett rekordstarkt resultat. Både intäkter, orderingång, justerad vinst och lönsamhet nådde för helåret 2018 de högsta nivåerna hittills. Alla regioner och affärsområden stärktes. Vinsten var också starkare än vad aktieproffsen hade räknat med och aktien steg något på en i övrigt fallande börs.

Ingen dramatik

Men visst, det finns signaler på att det roligaste är över för den här gången. Fordonsindustrin har gått in i ett svagare skede, främst i Kina, men även i Europa. Det märks på efterfrågan på Sandviks produkter.

- Fordonsindustrin kommer att vara svagare under året, säger Björn Rosengren till journalister under en telefonkonferens.

Men om fordonsmarknaden går svagare vägs det upp av andra områden som fortsatt går starkt. Exempelvis gruvnäringen, som är en stor Sandvikkund, går starkt. Sammantaget ser Rosengren inte direkt någon bredare konjunkturavmattning.

- Året har börjat ungefär som 2018 slutade, det är inget dramatiskt, säger Rosengren.

Köpa billigare

Efter år av städning i koncernen är fullt fokus nu på tillväxt, enligt Sandvikchefen. Fler företagsköp är att vänta, bland annat som en effekt av billigare objekt.

- Det ser mer aptitligt ut nu än för några år sedan, säger han.

Som en följd av det starka 2018 har verkstadskoncernens finanser stärkts ordentligt, pengar finns både för att höja aktieutdelningen och ha råd med företagsköp. Och att närmast skuldfritt gå in i en tuffare konjunktur är en enorm styrka, påpekar Björn Rosengren.

Rättad: I tidigare version uppgavs en felaktig siffra för fjolårets utdelning.