Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sandvik redovisar kvartalsrapport. Arkivbild.

Sandvik går som en maskin

Verkstadskoncernen Sandvik klådde förväntningarna och presenterar en stark rapport med hög orderingång. Trots hotet om handelskrig förväntar sig vd Björn Rosengren en fortsatt stabil marknad.

- Vi tycker att det här är en bra stark rapport och alla våra enheter bidrar till de här siffrorna. Alla segment plus alla marknader har en positiv tillväxt än så länge, säger han.

Vinsten före skatt för det andra kvartalet i år landade på 4 777 miljoner kronor. Det kan jämföras med vinsten på 3 043 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Resultatet klådde förväntningarna. Analytiker hade, enligt Reuters, i genomsnitt räknat med en vinst på 4 565 miljoner kronor.

Omsättningen ökade till 26,1 miljarder kronor, från 23,5 miljarder tidigare, medan orderingången lyfte till 27,2 miljarder, 24,5 miljarder kronor.

Enligt Rosengren har företaget inte påverkas av de handelstullar på stål som infördes tidigare i år. Inte heller det ökade hotet om handelkrig tycks oroa honom.

- Det är ingen som vet hur saker och ting kommer att påverkas. Tullarna har inte påverkat något negativt. Snarare har vi fått en starkare konkurrenskraft i Nordamerika eftersom vi är så globala och på så sätt kan göra det billigare än konkurrenterna.

Marknaden imponerades dock inte av rapporten och strax efter klockan 13 hade aktien fallit 2,5 procent.