Italiens biträdande premiärminister Matteo Salvini svävar på målet om budgetunderskottet, vilket kan bana väg för förhandlingar med EU. Arkivbild.
Italiens biträdande premiärminister Matteo Salvini svävar på målet om budgetunderskottet, vilket kan bana väg för förhandlingar med EU. Arkivbild.

Salvini antyder öppning i budgetbråk med EU

Italiens biträdande premiärminister Matteo Salvini antyder att regeringen är beredd att justera sitt mål för budgetunderskottet nästa år. Det skulle kunna bana väg för förhandlingar mellan Rom och Bryssel.

ANNONS
|

EU-kommissionen öppnade i veckan för att inleda en process som kan sluta med sanktioner mot regeringen i Rom.

- Jag tror inte att någon sitter fast i det, svarar Salvini på en fråga om huruvida målet på 2,4 procent av BNP är orubbligt.

- Om det finns en budgetplan som får landet att växa kan underskottet vara 2,2 eller 2,6 procent, decimalerna är inte inga problem. Problemet är att vara seriös och konkret, sade Salvini, partiledare för Lega.

ANNONS

Samtidigt vill Legas regeringspartner Femstjärnerörelsen undvika en konfrontation med EU-kommissionen, enligt en partikälla, som säger att partiet försvarar "medborgarna och inte siffrorna".

Rom riskerar att bli föremål för en särskild disciplinprocess som kan leda till böter eftersom regeringen lagt en expansiv budget för nästa år där underskottet tillåts stiga till 2,4 procent trots att statsskulden redan uppgår till gigantiska 131 procent av BNP.

Regeringen vill öka upplåningen för att kunna uppfylla löften om sänkt pensionsålder, samhällslön och vissa skattesänkningar. Satsningarna försvaras med att ökad konsumtion kommer att driva på tillväxten – en optimism som EU-kommissionen inte delar.

TT-Reuters

ANNONS