Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Stockholmsbörsen gick ned i linje med Europabörserna. Arkivbild.

Saab undantag på börs med italiensk sorgkant

Börser runt om i Europa pekade nedåt på fredagen sedan Italiens regering presenterat ett ökat budgetunderskott de kommande åren. Stockholmsbörsens breda OMXS-index backade 0,6 procent och en majoritet av aktierna på storbolagslistan OMXS30 föll.

Ett bolag som trotsade den dämpade stämningen var försvarskoncernen Saab, som i samarbete med flygplanstillverkaren Boeing vann en stor upphandling av skolflygplan i USA. Aktien rusade 8,2 procent.

Hygienbolaget Essity följde merparten av börsens aktier nedåt sedan bolaget presenterat ett nytt besparingspaket på 800 miljoner kronor årligen. B-aktien föll med 3,1 procent.

De dystra tonerna återfanns även på de ledande börserna i Europa. Huvudskälet var beskedet från den italienska regeringen som planerar att öka budgetunderskottet till 2,4 procent av landets BNP. Luften gick ur Milanobörsen vars FTSE MIB-index sjönk 3,7 procent. Vidare föll italienska bankaktier kraftigt i svallvågorna av budgetramarna.

Det smittade också av sig på bankaktier på andra handelsplatser. Bankindex över eurozonens långivare föll under fredagseftermiddagen med 4,5 procent.

Frankfurtbörsens DAX-index gick ned 1,5 procent, Paris CAC40-index backade 0,9 procent och i London pekade FTSE100-index nedåt 0,5 procent.