Att köpa aktier i bolag som inte är börsnoterade kan riskfyllt – men kan också innebära chans till stora vinster.
Att köpa aktier i bolag som inte är börsnoterade kan riskfyllt – men kan också innebära chans till stora vinster.

Riskfyllt att handla utanför börsen

Det har blivit lättare för småsparare att ge sig in i matchen med riskkapitalisterna och investera pengar i företag utanför börsen. Det möjliggör stora klipp. Men riskerna är stora.

ANNONS
|

- Det måste vara pengar som du absolut kan tänka dig att avvara och riskera att förlora, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Att köpa aktier är för de flesta småsparare synonymt med att handla med noterade aktier på börsen till ett pris som sätts av rådande aktiekurs. Men på senare tid har det blivit lättare att också köpa aktier i bolag som inte är börsnoterade.

ANNONS

Det finns i dag flera tjänster för så kallad equity crowdfunding – plattformer där företag kan söka finansiering bland privatpersoner i utbyte mot andelar i bolaget

Nygammal handel

Att handla med aktier utanför börsen är inget nytt i sig; att göra klipp genom att köpa aktier som inte har en färdig prislapp från börsen har länge varit en affärsmodell för riskkapitalister och andra större investerare. Men marknaden har varit svårtillgänglig för småsparare.

- Som privatperson har det i stort sett inte vara möjlig att hålla på med onoterade bolag innan det här med equity crowdfunding, säger Per H Börjesson, författare och vd för investmentbolaget Spiltan som är delägare i en av plattformerna.

I potten ligger vinster många gånger insatsen. Men några garantier för att det blir goda affärer finns inte. Till exempel uppskattar Börjesson att 10 procent av de onoterade aktierna står för 80 procent av vinsten.

- Man ska vara försiktig och investera liten del av sin förmögenhet och satsa det på många olika bolag.

ANNONS

Flera risker

Fallgroparna är många. Den främsta är att det är svårt att på egen hand göra en riktig värdering av bolagen – något marknadspris finns inte på samma sätt som för noterade aktier. Det är också svårare att sälja aktierna än på börsen.

- Det är farligt att sätta sig i en situation där du investerar pengar du måste kunna få loss. Det finns definitivt en likviditetsrisk, säger Joakim Bornold på Nordnet.

Därtill hör risken för att företaget får slut på pengar och behöver nya och att spararen därmed får välja mellan att pumpa in mer pengar eller se hela investeringen brinna inne.

Indirekt alternativ

Avanzas sparekonom Johanna Kull anser att mindre investeringar i onoterade aktier kan vara ett sätt för särskilt intresserade personer att "krydda" sitt sparande.

Indirekta investeringar i onoterat kan också vara en bra idé, enligt henne.

- Det enklaste kanske är att köpa ett investmentbolag som Kinnevik, Investor eller Latour som blandar noterat och onoterat. Då hjälper de dig att sprida risken.

ANNONS

Fakta: Equity crowdfunding

I Sverige har crowdfunding även kallats gräsrotsfinansiering.

Det finns många varianter på gräsrotsfinansiering, equity crowdfunding är en av dem.

Den bygger på att ett företag som behöver finansiering – ofta i ett tidigt skede – via en plattform på nätet erbjuder aktier till den som går in som finansiär.

Exempel på svenska plattformer är Funded by Me och Pepins.

Källa: Unga aktiesparare.

ANNONS