Sveriges Riksbank kan bli den första centralbanken i världen att ge ut en digital valuta. Arkivbild.
Sveriges Riksbank kan bli den första centralbanken i världen att ge ut en digital valuta. Arkivbild.

Riksbanken vill testa e–krona

Riksbanken ligger i startgroparna för att börja bygga en digital valuta, en e-krona, på prov. Görs den på rätt sätt kan den bidra med robusthet till systemet, anser Bankföreningen.

ANNONS
|

Kontantanvändningen minskar drastiskt i Sverige och Riksbanken undersöker digitala alternativ som skulle kunna bli tillgängliga för allmänheten.

Riksbanken skissar på två varianter av e-kronan. Den ena är en värdebaserad e-krona där valutan ska kunna laddas på en fysisk bärare av digital valuta, exempelvis ett kort eller i en app. Den andra varianten är en kontobaserad e-krona där värdet skulle finnas på ett konto hos Riksbanken.

Testa lösningar

Att testa tekniska lösningar beskriver projektledaren Eva Julin som nästa naturliga steg för att komma vidare.

- Gör vi inte det kommer vi inte ha svar på alla frågor på hur en e-krona ska fungera i samhället, säger Eva Julin.

ANNONS

Det finns också en del juridiska frågetecken och man behöver ta fram förslag på lagändringar för att kunna ge ut en digital centralbanksvaluta.

Svenska Bankföreningen tycker att det är bra att Riksbanken fortsätter att titta på alternativ för en eventuell framtida e-krona. Framför allt när det gäller det som Riksbanken kallar en värdebaserad e-krona – under förutsättning att den kan fungera självständigt i förhållande till resten av systemet, som en sedel gör i dag.

- Den skulle fungera offline och vara oberoende av all övrig finansiell infrastruktur, på så sätt skulle den kunna tillföra mer robusthet till systemet, säger Hans Lindberg, vd för Bankföreningen.

Behöver utredas

När det gäller den kontobaserade varianten tycker han att fördelarna är mer oklara och att det kan finnas betydande nackdelar om en stor del av sparandet skulle hamna hos Riksbanken i stället för hos bankerna.

- Om Riksbanken tar en betydande del av sparandet, påverkar det naturligtvis bankernas förmåga att fylla sin roll i samhällsekonomin vad gäller att finansiera verksamheter. Det är en fråga som Riksbanken behöver utreda och genomlysa, säger Hans Lindberg.

ANNONS

Konkurrensfrågan är beroende av efterfrågan på e-kronor, som i sin tur är beroende av hur e-kronan designas, enligt Gabriela Guibourg, enhetschef för analys- och policyenheten på Riksbankens avdelning för betalningar.

- Det är något vi kommer att titta närmare på. Vill vi ha kontroll på efterfrågan? Hur stor vill vi att den ska vara för att uppfylla funktioner som vi vill att den ska uppfylla, säger hon.

Det finns ännu inget beslut om att en e-krona ska bli verklighet. Ett sådant beslut ligger tidigast ett par år i framtiden, enligt Gabriela Guibourg.

TT

Fakta: Riksbankens förslag

Såhär beskriver Riksbanken e-kronan:

"E-kronan skulle helt enkelt vara en krona, den svenska nationella valutan, och ha samma värde som kronor i form av kontanter eller kronor på konton hos privata banker. I likhet med kontanter skulle e-kronor ges ut av Riksbanken och vara utan kredit- och likviditetsrisk. Riksbanken skulle erbjuda den mängd e-kronor som allmänheten efterfrågar på samma sätt som vi ger ut den mängd kontanter som efterfrågas. Precis som med kontanter skulle e-kronor fungera parallellt med de betalningar bankerna erbjuder och vara ett alternativ och komplement till dessa."

Källa: Riksbankens e-kronaprojekt Rapport 2 Oktober 2018

ANNONS