Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nu drar rapportsäsongen i gång. Inte ens krisande Börje Ekholms Ericsson kan hindra en väntad utdelningsfest. Arkivbild.

Rekordstor utdelningsfest på börsen

Rejäla vinstlyft, bra orderingång och höjda prognoser står på menyn inför börsens rapportsäsong. Och för bolagens ägare slår utdelningsfesten alla rekord.

Förväntningarna är högt ställda på de flesta fronter inför börsbolagens bokslut, som börjar pumpas ut i veckan.

Storbolagen på Stockholmsbörsens så kallade Large Cap-lista beräknas dela ut 263 miljarder kronor i år, enligt analysföretaget Inquiry Financial.

- Det är enorma pengar, det är det. Men de svenska börsbolagen går väldigt bra och det gör att utdelningarna fortsätter växa och ser ut att göra det under flera år, säger Joakim Bornold, sparekonom på nätmäklaren Nordnet.

I fjol låg utdelningarna från Large Cap-bolagen på 251 miljarder och nästa år ligger Inquiry Financials prognos på 278 miljarder kronor.

Nära rekordnivåer

Men det är inte bara i kronor och ören det pekar uppåt. Även den så kallade direktavkastningen, det vill säga bolagens utdelning i förhållande till priset på aktierna, antas öka i år enligt Nordeas chefsanalytiker Martin Guri. Han räknar med en avkastning på 3,8 procent, mot 3,7 procent i fjol.

Själva börsens värdering har också följt med uppåt. Ledande index är nära historiska rekordnivåer och de så kallade P/E-talen – det vill säga aktiepriserna delat med väntade vinster – har sammantaget för börsen lyft till nästan 17. Det kan jämföras med tioårssnittet på 14,3 och bottennapp ned mot 8 när finanskrisen kulminerade.

Ser ingen bubbelrisk

SEB:s aktiestrateg Christopher Lyrhem ser dock inte någon bubbelrisk.

- Börsen är högt värderad ur ett historiskt perspektiv. Men konjunkturen ser väldigt bra ut och räntan är väldigt låg. Då är priserna ganska rimliga, säger han.

Som vanligt är fokus i första hand på framtiden inför rapporterna. Och även där anses det se gynnsamt ut, trots krisstämpeln på både H&M och Ericsson och den skakiga situationen på svensk bostadsmarknad.

Många räknar med prognoshöjningar för 2018 då det visat sig att den starka och breda globala konjunkturuppgången ser ut att hålla i sig längre än väntat, vilket fyller på industrins orderböcker.

- Som det ser ut just nu beräknas vinsterna stiga med lite drygt 10 procent under kalenderåret 2018 jämfört med 2017, säger Martin Guri.

Motvind på valutamarknaden

Vinsterna från fjärde kvartalet i fjol väntas samtidigt ha ökat med omkring 14 procent jämfört med ett år tidigare. Men intäkterna antas ha gått i sidled. Det hänger bland annat samman med att Ericsson tros ha tappat omkring åtta miljarder kronor, eller elva procent, i försäljning.

Peter Malmqvist, chefsanalytiker på Remium, varnar dock för att det kan komma obehagliga överraskningar i rapportfloden:

- Det är aningen högt ställda förväntningar för det här fjärde kvartalet, skulle jag vilja säga.

Bland annat påpekar Malmqvist att det brukar bli många tunga engångsposter i fjärde kvartalet. Samtidigt blåser det motvind på valutamarknaden.

- Dollarn är ganska ordentligt ned om man tittar på kvartalsgenomsnittet. Det kan bidra till en vinstpress i de valutakänsliga bolagen, säger han.