Rekordmånga miljardärer – här är Skandinaviens allra rikaste

Det har varit ett bra år för rika vita män – åtminstone om man ser till Forbes årliga lista över världens rikaste personer. Och på Skandinavien-listan dominerar svenskarna, där en västsvensk industriprofil letat sig in på en topplacering.

ANNONS
|

Förstörda värdekedjor, kollapsad global ekonomi och en pandemi till trots – 2020 var ett bra år för världens rikaste personer. Det visar Forbes årliga lista över världens rikaste personer, vars sammanlagda värde ökade över åtta biljoner dollar. Årets lista rymmer även rekordsiffran 2 755 personer – hela 660 fler än från förra året.

Toppen av listan ser ut ungefär som vanligt – och befolkas med andra ord av techmiljardärer, slipade finansveteraner och shoppingmagnater. Amazons grundare Jeff Bezos tar hem förstaplatsen för fjärde året med sin hisnande förmögenhet på 177 miljarder dollar – vilket motsvarar ungefär 1 514 miljarder svenska kronor.

ANNONS

Bezos börjar dock känna flåset i nacken av Teslas och Space X:s vd Elon Musk, vars personliga förmögenhet ökade med cirka 125 miljarder dollar under året. Musk, vars förkärlek för kryptovalutor och memes i sociala medier har gett honom en trogen följarskara, var en av pandemiårets stora vinnare. Teslas börsvärde ökade till exempel med mer än 700 procent på en redan stekhet aktiemarknad.

Stena-bröderna bland de rikaste i Sverige

Även i övrigt dominerar vita män tio-i-topplistan. Franska Bernard Arnault, vd för lyxvarumärkesimperiet LVMH, är nummer tre på listan, följt av Microsoft-grundaren Bill Gates och Facebook-skaparen Mark Zuckerberg. Den rikaste kvinnan på listan är L’Oreal-ättlingen Francoise Bettencourt Meyers, som med sina 73,6 miljarder dollar kvalar in på en tolfte plats. Yngst på listan är tysken Kevin David Lehmann – värd 3,3 miljarder dollar – som trots sina 18 år äger 50 procent av den ledande tyska apotekskedjan Drogerie Markt.

Det räcker heller inte att vara världskänd för att komma högt upp på den här listan – influencern Kim Kardashian kvalade med knapphet in på listan med en förmögenhet värderad till en miljard dollar.

Den rikaste svensken är fortsatt H&M-ägaren Stefan Persson, vars förmögenhet har ett värde på drygt 180 miljarder kronor, enligt Forbes. Det tar honom till 83:e plats på den totala rankingen. Några placeringar längre ner återfinns Tetra Pak-ättlingarna Finn, Jörn och Kirsten Rausing.

ANNONS

Rikast i Västsverige är industrimannen Carl Bennet, som enligt Forbes är värd drygt 60 miljarder kronor. Med på listan återfinns även Stenakoncerns-bröderna Dan Sten och Stefan Olsson, fastighetsbolaget Balders ägare Erik Selin och Borås-bördiga Spotify-medgrundaren Martin Lorentzon.

Här nedan kan du läsa mer om de tio rikaste personerna i Skandinavien.

De tio rikaste i Skandinavien
Bild: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

10. Fredrik Lundberg, Lundbergföretagen AB

På plats tio hamnar svensken Fredrik Lundberg med en förmögenhet på 6,7 miljarder dollar, vilket motsvarar över 57 miljarder svenska kronor. Fredrik Lundberg är vd och styrelseordförande för Lundbergföretagen AB som grundades av hans pappa Lars 1944. Lundbergs äger bland annat stora delar av börsnoterade bolagen Hufvudstaden, Industrivärden, Handelsbanken och Sandvik. Fredrik Lundberg hamnar på plats 391 av de rikaste i världen.
De tio rikaste i Skandinavien
Bild: FREDRIK PERSSON

9. Gustaf Douglas, AB Latour

På plats nummer nio på listan hamnar ännu en svensk. Gustaf Douglas som nu är världens 369:e rikaste människa. Han har, enligt Forbes, en förmögenhet på sju miljarder dollar, cirka 60 miljarder svenska kronor. Han är född adlig men enligt uppgift utan någon större förmögenhet och har tjänat sina miljarder genom investmentbolaget Latour. Latour äger bland annat stora aktieposter i Securitas, Sweco och Assa Abloy och äger också flera större industribolag.
De tio rikaste i Skandinavien

8. Carl Bennet, huvudägare och styrelseordförande i Getinge, Lifco och Elanders

Plats nummer åtta går till ytterligare en svensk. Carl Bennet hamnar på plats 358 på Forbes lista. Han har en förmögenhet på 7,1 miljarder dollar vilket är likvärdigt med 61 miljarder svenska kronor. Han är huvudägare och styrelseordförande i Getinge, Lifco och Elanders samt styrelseledamot i de börsnoterade bolagen Holmen och Lundbergs som bland annat erbjuder lösningar inom hälso- och sjukvård samt anläggning och klädindustrin.
De tio rikaste i Skandinavien
Bild: Jessica Gow/TT

7. Antonia Ax:son Johnson, förmögenheten byggd på kläder och livsmedel

På plats sju i Skandinavien hamnade Antonia Ax:son Johnson som bland annat äger Axfood, med Willys och Hemköp, och Åhlens. I världen placerade hon sig på plats 339 med en uppskattad förmögenhet på 7,4 miljarder dollar vilket motsvarar över 63,5 miljarder kronor.
De tio rikaste i Skandinavien
Bild: Paul Kleiven

6. Niels Peter Louis-Hansen, vice ordförande Coloplast

Den sjätte rikaste skandinaven är dansken Niels Peter Louis-Hansen som är vice ordförande och storägare i Coloplast, som är ett stort danskt företag inom medicin och sjukvård. Han har en förmögenhet på 8,4 miljarder dollar, vilket är 72 miljarder kronor vilket för honom till plats 304 över de rikaste i världen.
De tio rikaste i Skandinavien
Bild: Erik Nylander/TT

5. Familjen Kirk Kristiansen, byggde sin förmögenhet på lego

De femte rikaste i Skandinavien består av en familj som har gjort sin förmögenhet på lego. Det är Kjeld Kirk Kristiansen, Sofie Kirk Kristiansen, Thomas Kirk Kristiansen och Agnete Kirk Thinggaard som hamnar på placering 274 på Forbes lista. Familjemedlemmarna har varsin förmögenhet på 8,7 miljarder dollar var, 74,8 miljarder svenska kronor.
De tio rikaste i Skandinavien
Bild: MARK EARTHY

4. Melker Schörling, investerare

Fjärde rikast i Skandinaven och näst rikast i Sverige är Melker Schörling. Han hamnar på plats 213 på Forbes lista, med en samlad förmögenhet på10,5 miljarder dollar, alltså omkring 90 miljarder svenska kronor. Schörling äger, genom sitt investmentbolag Schörling AB, bland annat större poster i
Anticimex
, Assa Abloy
, Hexagon
, Hexpol
och Securitas.
De tio rikaste i Skandinavien
Bild: Olufson Jonas

3. Anders Holch Povlsen, ägare till Bestseller

Den tredje rikaste i Skandinavien och den rikaste i Danmark är Anders Holch Povlsen, som har gjort sin förmögenhet på mode. Han är ensam ägare till företaget Bestseller, som äger kända varumärken som Vero Moda och Jack&Jones. Han är god för 13,2 miljarder dollar, 113,5 miljarder svenska kronor och hamnade på plats 161 på Forbes lista över de rikaste i världen. Han förlorade tre av sina barn i attentaten på Sri Lanka 2019.
De tio rikaste i Skandinavien
Bild: Pressens Bild

2. Familjen Rausing, ägare Tetra Laval

Näst rikast i Skandinavien och Sverige är Finn, Jörn och Kirsten Rausing, som har varsin förmögenhet på 13,9 miljarder dollar. Det motsvarar 119,5 miljarder svenska kronor, vilket gör att de landar på plats nummer 151 i Forbes lista över världens rikaste. Deras miljarder kommer från ägandet av Tetra Laval, som i sin tur äger Tetra Pak, som grundades av Ruben Rausing.
De tio rikaste i Skandinavien
Bild: Jurek Holzer / SvD / TT

1. Stefan Persson, storägare H&M

Rikast i både Sverige och Skandinavien är däremot fortfarande Stefan Persson som äger 36 procent av aktierna i klädjätten H&M. Han hamnade på plats nummer 84 i Forbes senaste lista över de rikaste i världen och är därmed den enda skandinaven som är bland de topp 100 rikaste i världen. Hans förmögenhet är, enligt Forbes, värd 21,3 miljarder dollar vilket motsvarar 183 miljarder svenska kronor.

ANNONS