Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ledande bensinbolag har höjt bensinpriset till över 16 kronor litern. Arkivbild.

Rekorddyr bensin lagom till semestern

Bensinpriset har klättrat över 16-kronorsnivån för första gången hittills. Och ingenting tyder enligt branschorganisationen SPBI på att priset kommer att sjunka inom den närmaste tiden.

Höjningen kommer efter att ledande bensinbolag höjt priset på bensin med 20 öre per liter. Riktpriset för en liter 95-oktanig bensin på bemannade stationer är nu 16:16 kronor – det högsta bensinpriset i Sverige hittills.

- Förklaringen är att det är väldigt högt råoljepris, att det är en svag svensk valuta och att vi har höjt skatten med ungefär en krona och trettio öre, säger SPBI:s vd Ulf Svahn.

Den tidigare toppnoteringen från i april 2012 låg på 15:83 kronor per liter. Bensinpriset kommer sannolikt inte att sjunka på kort sikt, enligt SPBI.

- Det finns ingenting som tyder på att råoljepriset förändras nedåt, då måste någonting hända. Antingen löser sig Irankonflikten, eller så börjar Opec och Ryssland att producera mer, men det finns ingenting som tyder på det. Det finns inte heller någonting som tyder på att kronan skulle stärkas eller att politikerna sänker skatterna, säger Svahn.

Priset på diesel höjs med 20 öre till 16:06 kronor per liter. Etanolen kostar liksom tidigare 10:41 kronor per liter.

Sedan USA dragit sig ur kärnenergiavtalet med Iran har världsmarknadspriset på råolja varit uppe, och vänt, på 80 dollar per fat.

Marknadspriset för ett fat Brentolja är 79:46 dollar, WTI-oljan kostar 71,59 dollar per fat.