Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förra året installerades solceller på slottets tak, vilket bland annat kungen såg på nära håll. Arkivbild.

Regeringens extra solcellspengar redan slut

Regeringen har skjutit till 300 miljoner kronor till det statliga stödet för installation av solceller. Men pengarna räcker inte till alla som ansökt, rapporterar SVT Nyheter.

- De pengar som vi har nu kommer troligtvis att räcka till de ansökningar som har kommit in till och med någonstans i december 2018. Därefter finns det inga pengar utifrån den budget som ligger nu, säger Sara Grettve, handläggare på Energimyndigheten, till SVT.

Regeringen sköt i april till 300 miljoner kronor till solcellsstödet i vårändringsbudgeten – men Energimyndigheten kan inte garantera att någon som söker nu får några pengar. Det gör dock finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP). På en rak fråga från SVT om huruvida de som köper solcellsanläggningar i dag kommer att få stöd från staten så svarar han ja, även om det blir i kommande budgetar.

- Vi har avsatt väldigt mycket pengar och kommer att avsätta mer pengar så att de som sätter upp solceller får de pengar som vi har bestämt, säger Per Bolund till SVT.

Enligt de nuvarande reglerna kan företag, organisationer och privatpersoner få ett som motsvarar upp till 20 procent av kostnaden vid installation av alla typer av solcellssystem som ansluts till elnätet.