Förra året installerades solceller på slottets tak, vilket bland annat kungen såg på nära håll. Arkivbild.
Förra året installerades solceller på slottets tak, vilket bland annat kungen såg på nära håll. Arkivbild.

Regeringens extra solcellspengar redan slut

Regeringen har skjutit till 300 miljoner kronor till det statliga stödet för installation av solceller. Men pengarna räcker inte till alla som ansökt, rapporterar SVT Nyheter.

ANNONS
|

- De pengar som vi har nu kommer troligtvis att räcka till de ansökningar som har kommit in till och med någonstans i december 2018. Därefter finns det inga pengar utifrån den budget som ligger nu, säger Sara Grettve, handläggare på Energimyndigheten, till SVT.

Regeringen sköt i april till 300 miljoner kronor till solcellsstödet i vårändringsbudgeten – men Energimyndigheten kan inte garantera att någon som söker nu får några pengar. Det gör dock finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP). På en rak fråga från SVT om huruvida de som köper solcellsanläggningar i dag kommer att få stöd från staten så svarar han ja, även om det blir i kommande budgetar.

ANNONS

- Vi har avsatt väldigt mycket pengar och kommer att avsätta mer pengar så att de som sätter upp solceller får de pengar som vi har bestämt, säger Per Bolund till SVT.

Enligt de nuvarande reglerna kan företag, organisationer och privatpersoner få ett som motsvarar upp till 20 procent av kostnaden vid installation av alla typer av solcellssystem som ansluts till elnätet.

TT

Fakta: Solcellsstöd

Det statliga stödet för installation av alla typer av solcellssystem som ansluts till elnätet riktar sig till alla typer av aktörer, som företag, offentliga organisationer och privatpersoner.

Tidigare bestod stödet av upp till 30 procent av investeringskostnaden, men taket sänktes i april till 20 procent.

Ansökan ska göras till Boverket innan arbetet påbörjas. Stödet betalas ut i efterskott.

Förordningen om solcellsstöd gäller fram till den 31 december 2020. Den som skickar in en ansökan om stöd placeras i kö – men Energimyndigheten kan inte garantera att alla som söker får stöd.

Om riksdagen i juni godtar regeringens proposition om utökat stöd finns 736 miljoner kronor budgeterade för det – men ansökningarna som kommit in överstiger redan den summan.

Källa: Energimyndigheten

ANNONS