Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) spelar frågan vidare. Arkivbild.
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) spelar frågan vidare. Arkivbild.

Regeringen stoppar inte statens spelaktier

Flera fondjättar säger nej till investeringar i spelbolag av etiska skäl. Men regeringen lägger sig inte i hur statens pensionsfonder agerar.

ANNONS
|

Olja, vapen, porr och droger, och nu kanske även spelbolag. Många är branscherna som nobbas av fonder eftersom de anses vara oetiska eller klimatskadliga. Hållbart är ledordet som gäller för flera kapitalplacerare.

Häromveckan fick den norska jättefonden KLP, som placerar de kommunanställdas pensionspengar, viss uppmärksamhet när den meddelade att spelbolag inte platsar i fonden. Även alkoholrelaterade företag får stryka på foten.

"Vi vill investera i bolag som bidrar till en säkrare och bättre värld för samtliga", förklarade vd:n Sverre Thornes.

Utvärderar

Svenska systerfonden KPA, som ingår i Folksam, nobbar också sedan tidigare kommersiella spelbolag. Och det finns även andra enskilda fondbolag som håller sig borta från spelinvesteringar.

ANNONS

I övriga Folksamgruppen är hållningen mer vacklande.

"Vi har under flera år haft en dialog med Betsson och Kindred kring spelproblematiken", skriver Carina Lundberg Markow i ett svar till TT.

Den nya spellagen ställer större krav på spelbolagen, men regeringen har inte varit nöjd och flaggat för stramare regler kring bland annat marknadsföringen.

"Vi kommer att utvärdera effekterna för att se om de lever upp till de hållbarhetskrav vi ställer. Det är lite för tidigt att kunna säga vad vi kommer fram till ännu", skriver Lundberg Markow.

Får bestämma själva

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) tänker dock inte lägga sig i spelbolagens vara eller icke vara i de statliga pensionsfonderna. Frågan har inte diskuterats på regeringsnivå.

- Vi har ganska nyligen skärpt lagstiftningen för AP-fonderna. Då har vi utgått just från hållbarhetsperspektivet, att man ska investera på ett föredömligt sätt, så att man upprätthåller och förstärker förtroendet för AP-fonderna hos kunderna – som ju i slutändan är svenska folket, säger Bolund.

Detta arbete med AP-fondernas hållbarhetsmål utgår enligt Bolund från Parisavtalet och globala hållbarhetsmål.

ANNONS

- Vi har inte samma internationella kopplingar när det gäller spelmarknaden eller investeringar i spel. Utan där är det snarare en bedömning som AP-fonderna enskilt får göra, men också tillsammans i etikrådet – och föra diskussionerna kring vilka investeringar som är lämpliga att göra, säger Per Bolund.

Han pekar även på en annan bransch som varit uppe till diskussion – cannabisföretag.

- Det där är ett arbete som AP-fonderna hela tiden arbetar med och där vi inte lägger oss i de enskilda investeringarna, utan det är i slutändan AP-fonderna själva som bestämmer över dem.

TT

ANNONS